IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сръбският премиер поема поста и на финансов министър

Ана Бърнабич ще управлява финансите на страната, докато бъде назначен нов министър

12:35 | 17.05.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сръбският премиер Ана Бърнабич. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сръбският премиер Ана Бърнабич. Снимка: Архив Ройтерс

Сръбският премиер Ана Бърнабич официално пое поста на финансов министър, докато не бъде назначен нов на мястото на Душан Вуйович, който напусна поста този месец, съобщи правителството, цитирано от Ройтерс.

Бивш икономист на Световната банка, Вуйович напусна на 7 маj заради лични причини. Той е бил част от две правителства от 2014 г. насам и е договорил тригодишен договор за заем с МВФ от 1,2 млрд. евро (1,4 млрд. Евро), който Сърбия успешно завърши през февруари.

В кратко изявление правителството заяви, че Бърнабич ще изпълнява длъжността министър на финансите "докато не бъде назначен нов".

Изявлението не уточнява кой ще поеме функциите на заместника на Вуйович или кога може да се случи това.

Сръбската икономика нарасна с 2% през 2017 г., като се очаква да се повиши с 3,5% през тази година. Икономиката отчете ръст от 4,5% през първото тримесечие на 2018 г., според предварителните оценки, цитирани от Ройтерс.

В края на миналата година фондът изтъкна продължаващата слабост на държавния сектор и призовава властите да приложат цялостно реформите. МВФ подчерта необходимостта от по-големи усилия за подобряване на бизнес климата и създаване на по-благоприятни условия за растеж на частния сектор и "приближаване към нивата на доходите в Европейския съюз". Фондът призова и за насърчаване на конкуренцията, намаляване на бюрокрацията за компаниите и модернизиране на данъчния сектор.

Балканската страна се надява да сключи ново споразумение с МВФ за консултации и мониторинг на политиките. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 5 години
Същественият причинител за проблемите в Сърбия е дейността на Сръбската централна банка да работи без защита срещу щетите от сръбския динар.Запазването на държавната грешка подсигурява провалът на правителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още