IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слаб ръст на икономиката през следващите тримесечия очаква Райфайзенбанк

Стимулът ще е растящото потреблението, докато нетният експорт ще остане в отрицателната област

21:47 | 17.05.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Райфайзенбанк очаква икономическият ръст в България слабо да се ускори през следващите тримесечия, подхранен от нарастването на потреблението. Това се посочва в редовния месечен икономически обзор на Райфайзенбанк (България) ЕАД.

„През следващите тримесечия се очаква ръстът слабо да се ускори, благодарение на нарастване на потреблението и брутното образуване на основен капитал, докато нетният експорт ще остане в отрицателната област. Прична за това са нарастването на цените на петрола на международния пазар и растящото потребление и инвестиции, които ще ускорят вноса над темповете за нарастване на износа“, коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.

Икономистите потвърждават положителна макрокартина през първото тримесечие на 2018 г. за страната.

По наличните данни към май анализаторите на банката отчитат, че според експресните оценки на НСИ, през първото тримесечие на 2018 г. БВП се увеличи с 3.5% спрямо същото тримесечие на 2017 г.

Коефициентът на безработица намаля с 1.2 пр.п. през първото тримесечие до 5.7%, отразявайки положителната динамика на БВП, и се очаква бавно да продължи да се подобрява. На този фон средната работна заплата нарасна със 7.1% (в сравнение с първото тримесечие на 2017 г.) до 1077 лв. на месец.   

Месечната инфлация за април беше 0.4%, след дефлация от 0.3% за март, а от началото на годината е натрупана инфлация от 0.7%.

„За нея най-силно повлия поскъпването при хранителните продукти, докато нехранителните продукти, общественото хранене и услугите допринесоха далеч по-умерено“, допълва Калчев.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
Батя
преди 5 години
Много нескопосано заглавие!Не предвиждат слаб ръст, а слабо ускорение на вече добрия ръст!Разликата е огромна г-жо(це) Маринова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още