IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Армения започва да плеви бурените в Евразийския икономически съюз

Икономическият подем на Ереван е трудно постижим без руска подкрепа

22:48 | 17.05.18 г.
<p>
	Арменският премиер&nbsp;Никол Пашинян и руският президент Владимир Путин. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Арменският премиер Никол Пашинян и руският президент Владимир Путин. Снимка: Архив Ройтерс

Министър-председателят на Армения Никол Пашинян видимо се различаваше от другите държавни глави, пристигнали в Сочи за срещата на върха на Евразийския икономически съюз (ЕАИС). Става дума не толкова за външния вид на небръснатия политик, а за символното значение на брадата му. Тя символизира революционни повеи в доста консервативното политическо поле на ЕАИС. От друга страна пък е начин да изпъкнеш сред други държавни лидери, да подчертаеш своята индивидуалност и зрялост, пише БТА.

Но както е думата, по дрехите посрещат, по ума изпращат. По време на публичната си среща с Владимир Путин - ключова проява на форума, Никол Пашинян отправи до събеседника си няколко послания, поднесени във форма, доста "мила" в контекста на политическата среща от високо равнище. С Путин, както се изрази Пашинян, има какво "да пообсъдим" освен "стратегическите и съюзнически" отношения между Армения и Русия. Арменският премиер бе заявявал това и преди форума в Сочи, но го повтори и на личната среща, отстранявайки множество проблеми на съответното ниво - намек, че е време да се мине към практически въпроси.

Практическите въпроси бяха обсъдени вече при закрити врати, но дотогава имаше и други любопитни моменти.
"Позволете ми пак да ви честитя миналите празници. Много интересно беше да видим майския парад на Червения площад - това си е любимо зрелище в Армения, парадът на 9 май, и сме много впечатлени от днешните постижения на руския военнопромишлен комплекс", отбеляза Пашинян.

Намекът, че страната иска и занапред да се въоръжава с руски оръжия, е съвсем прозрачен. Тук обаче Армения няма избор - за Ереван ще е скъпичко, дори невъзможно да се въоръжава другаде, за да развива адекватно азербайджанските войски. Това по-рязко откроява в думите на арменския премиер комплимента лично към президента на Русия за "постиженията на руския военнопромишлен комплекс". Ще отбележим добре премереното ласкателство с явни изгледи да донесе плод - чудесна перспектива арменците да си поиграят с нови руски играчки.

Друг момент се крие в странната на пръв поглед констатация за радостта, изпитвана от руските туристи в Армения. "Твърде много туристи от Русия идват сега в Армения, много е приятно това. Мисля, че руските туристи много харесват Армения, а и на арменците им харесва да виждат толкова туристи в Ереван", каза Пашинян.

Защо сред другите по-сериозни сфери на сътрудничество Пашинян изтъкна точно туризма?

Всъщност това е молба към президента на Русия или към седящия до него бъдещ вицепремиер Силуанов да преориентират руските туристи към Армения. Развитието на институциите и реформите в една или друга стопанска област обещават положителен социално-икономически ефект в бъдеще. А преориентирането на туристическите потоци в Русия (както сочи успешният опит с Турция или Крим) към Армения ще осигури на гражданите й икономически дивиденти още днес.

Пашинян има остра нужда точно днес да достави на хората в страната си положителни икономически резултати от революцията. Предсрочните избори за парламент на Армения тропат вече на вратата, а икономическият ефект от едва обещаните евентуални реформи ще трябва да се чака с години.

Словото на Путин пък се градеше само на днешните реалности и съдържаше един-единствен смисъл: иска ли новото правителство в Ереван да запази положителната икономическа динамика в страната, без руска подкрепа ще е трудно да го постигне. Но в перспектива би могло и "да я засили". Путин спомена също колко е важно да продължи съвместната дейност в ООН и регионалните организации; това обаче по-скоро зависи от икономиката.

Ще повторим, че правителството на Пашинян, меко казано, силно се нуждае от икономически подем, и то доста скорошен, който обаче няма как да подсигури нито с реформи, нито с нови инвестиции. Пашинян ще трябва да заложи на изпробвани, доказали се вече форми на стопанско взаимодействие, включващи старателно плевене на бурените в полето на търговско-икономическото сътрудничество в ЕАИС. И всъщност ще приложи точно такава стратегия, с леки корекции в тактиката на Серж Саркисян. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още