IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

З. Заев: Имаме варианти за името на Македония, надявам се до юни да се разберем

Скопие потвърждава своето европейско бъдеще и затова е важно да се реши проблемът с името, продължил десетилетие, каза премиерът

14:58 | 17.05.18 г.
<p>
	Зоран Заев (вляво) при пристигането си в София. <em>Снимка: БТА</em></p>

Зоран Заев (вляво) при пристигането си в София. Снимка: БТА

Няколко варианта за име на Македония са обсъдили премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас по време на двустранен разговор в рамките на срещата на върха между лидерите на ЕС и Западните Балкани. Това съобщи Заев по време на кратък брифинг в НДК.

Той уточни, че един от вариантите, които са били коментирани преди, е отпаднал, но не пожела да даде информация за конкретни имена. Македонският премиер обясни, че предстои тепърва дискутираните опции да бъдат обсъдени от институциите в двете страни и от представителите на гражданското общество. 

Надеждите са преди следващата среща на европейските лидери, която ще се проведе в края на юни в Брюксел, двете страни ще подпишат споразумение за името. Двамата премиери държат в течение на дискусиите си и лидерите на Германия и Франция Ангела Меркел и Еманюел Макрон, стана ясно още от коментарите на Заев.

Той каза още, че се търси вариант, който удовлетворява всички страни, но ако такъв не бъде намерен до юни, процесът ще продължи.

Заев беше категоричен, че Скопие потвърждава своето европейско бъдеще и затова е важно да се реши проблемът с името, продължил десетилетия. "Членството в ЕС е гаранция за силни институции и добро управление", заяви още македонският премиер.

Той допълни, че за страната му 2018 г. ще бъде година на големи реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още