IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборът на Сорос на Tesla може да повлече крак

Конвертируемите облигации може да са по-изгоден избор за инвестиция

22:15 | 17.05.18 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ако главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск иска да набере още повече средства, може би има начин да ги получи. В четвъртък стана ясно, че милиардерът инвеститор Джордж Сорос е вложил 35 млн. долара в конвертируеми облигации в Tesla.

Конвертируемите облигации дават възможността на инвеститорите да търгуват с дълга на компанията в замяна на дял при реализацията им и рискът за инвестициите е по-малък, позволявайки им да се възползват от покачваща се цена на акциите на Tesla.

Книжата на Tesla удариха рекордната си стойност през миналата година – 386 долара, но от спаднаха, докато в сряда цената им падна до 286,48 долара.

Въпреки че Мъск твърди, че не е нужно производителят на електрически автомобили да набира повече средства, Wall Street далеч не е съгласна, а анализаторите смятат, че компанията ще има нужда от отпускане на заеми, ако продължава да среща проблеми с изпълнението на собствените си цели относно производството на новия модел на Tesla – седана Model 3.

Инвеститорите, които оценяват предложенията за облигации на компанията с неинвестиционен рейтинг (junk-bond) за миналата година, сега са на мнение, че Конвертируемите облигации са по-изгодни като опция в сравнение с връщането към пазара с висока възвръщаемост.

„Това е чудесен пазар“, коментира Рос Гербер, главен изпълнителен директор на Gerber Kawasaki Wealth и Investment Management, който по-рано през тази година закупи Конвертируемите облигации на Tesla с падеж 2022 г. и заяви, че има интерес към закупуването на още акции.

Инвеститорите на Tesla изпитват сериозни съмнения от края на март за възможността на компанията да произведе седана Model 3. Негативно влияние оказа и наскорошната катастрофата, включваща електрически автомобил на компанията, използвал технологията на Tesla за автопилот.

„Компанията влага средства с такова високо темпо, че повишаването на капитала е почти неизбежно по време на следващото тримесечие“, твърди Хенри Пийбоди, съпортфолио мениджър на Eaton Vance Multisector Income Fund, който смята още, че Tesla би трябвало да използва Конвертируемите облигации, за да увеличи парите си в брой.

От Tesla не са открити за коментар по темата.

„Имайки предвид колко волатилна е цената на акциите, има много акционери, които биха заложили на Конвертируемите облигации“,  коментира портфолио мениджър във фирма, която е част от десетте най-големи акционери на Tesla. Инвеститорът твърди още, че компанията, от която е част, е склонна да инвестира в подобен тип акции, но запазва анонимна самоличността си, тъй като не е получил разрешение да говори от името на компанията.

Продължението на анализа четете в Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 14
michaelis12
преди 5 години
а Некролога не съм видел поне публично да купуа нещо на BMW или VW, Honda, Toyota и т.н. нито същите да праят тунели, ракети, самолети, гумени крокодилчета и прочее праят коли и точка ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 17
michaelis12
преди 5 години
и дъртия дет мирише на пръс и е с единия крак при ортака си Рокафелеров и той не мое ги спаси тия ... :)) то не беха субсиидии не беха камиони, микровълнови печки, тунели покриви, ракети на Марс ходиха и къде ли не та Дайче Банк им дава инжекции и са Некролога викнали и не стаа и не стаа ... :)) И Хюсеина да пише още 10г. и стария *** в нов Костюм Сократ и па нищо нема се случи и теслата у канала ..... Как мноо пъти съм казвал жалко за което ама кат са некадърни - техен проблем е Тойота и БМВ немат такива проблеми например ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още