IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 67 млн. евро заем Столична община ще строи инсталация за горене на боклук

Основното финансиране е от програма "Околна среда"

17:21 | 17.05.18 г.
С 67 млн. евро заем Столична община ще строи инсталация за горене на боклук

Столичният общински съвет одобри теглене на заем от европейска банка за 67 млн. евро за изграждане на инсталацията за RDF горене на отпадъци по време днешното си заседание. 35 от общинските съветници гласуваха „за“, 16 „против“, а 6 се въздържаха, предаде „Фокус“.

Инсталацията за оползотворяване на RDF (модифицирано гориво от битови отпадъци) е част от третата фаза на Интегрирания проект за управление на отпадъците в София. През първата фаза бяха изградени инсталацията за компостиране на зелени отпадъци и депо „Садината“, а при втората – заводът за отпадъци с производство на Refuse Derived Fuel – RDF фракция.

Сега в София няма инсталация за оползотворяване на RDF и общината плаща 5 млн. лв. годишно на циментови заводи в страната за извозването му. Средствата се събират от такса смет на софиянци.

В началото на заседанието лидерът на БСП – София Калоян Паргов предложи оттеглянето на тази точка, но предложението бе отхвърлено. 

Дебатът около приемането на проекта предизвика множество противоречиви реакции в залата, като дискусията продължи повече от три часа.

В проекта е предвидено Столична община да изгради системата с 58% безвъзмездна помощ от оперативна програма „Околна среда“. Общата стойност на проекта е 157,5 млн. евро, а съфинансирането - около 65,7 млн. евро. Срокът за изпълнение е 19 години, от които 4 гратисен период, като се предполага, че това ще бъде и срокът за изграждане на инсталацията.

На дебата стана ясно, че според предварителни анализи годишно инсталацията ще реализира печалба от 10 млн. евро, а оперативните разходи за поддръжката ѝ ще са до 7 млн. евро. Тя ще бъде построена на площадка на ТЕЦ - София в района на Централна гара. От RDF горивото когенерацията ще произвежда комбинирано електрическа и топлоенергия.

Кметът Йорданка Фандъкова обясни, че с инсталацията в София ще се депонират под 10% отпадъци. Тя увери, че технологията се прилага в цяла Европа и отговаря изискванията на Еврокомисията.

С пускането на новата инсталация по думите й част от старите мощности на ТЕЦ – София вече няма да работят с пълен капацитет и ще се намалят емисиите на фини прахови частици (ФПЧ) с 9,5%, емисиите на въглероден диоксид - със 7% и азотните оксиди - с 2%.

От БСП – София поискаха инсталацията да бъде изградена в село Яна, а не в ТЕЦ – София, за да спести замърсяването в столицата и напрежението сред гражданите. Калоян Паргов посочи, че са поставили това условие предвид исканията на 200 хил. жители в районите около ТЕЦ-а, които се опасяват от замърсяване на въздуха.

„От 80 млн. евро през последните 7-8 дни проектът вече струва двойно и в момента е 157 млн. евро“, коментира Паргов.

Милка Христова, заместник-председател на Столичния общински съвет и общински съветник от БСП, обясни, че натоварването на топлофикацията с още 130 млн. лв. заем заради инсталацията за RDF ще го платят софиянци.

Калоян Паргов повтори същите аргументи и в парламента. Там левицата поиска инсталацията да бъде изградена в яма до завода за преработка на отпадъци. Така според Паргов съоръженията ще са на едно място, предаде БТА.

От ГЕРБ определиха изказванията на БСП като манипулации, опит за саботаж на успешен европейски проект, внушаване на страх у хората и извличане на политически дивидент. Председателят на Комисията по околната среда и водите Ивелина Василева от ГЕРБ заяви, че всички процедури и избора на площадка са проведени още през 2014 г., ето защо обвиненията на БСП не са навреме. Решенията, взимани дотук, са взимани и с подкрепата на БСП, допълни тя.

Василева обясни, че заводът за преработка на отпадъци е един от най-успешните проекти, от самото начало е подкрепян от ЕК. "Екологичните стандарти на Европа са толкова високи, че нито ЕК, нито ЕИБ биха одобрили и финансирали какъвто и да било проект, който не отговаря на изискванията. Избрана е технология, която отговаря на изискването за най-добри налични техники, които се използват на повече от 300 места в Европа, в големите градове, в близост до жилищните райони", поясни Василева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още