IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow започна сесията в четвъртък със спад от 100 пункта*

Книжата на Cisco понижиха цената си с повече от 4%

17:32 | 17.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските индекси започнаха сесията в четвъртък с понижения след поевтиняването на акциите на Cisco Systems, съобщи CNBC.

Dow Jones изтрива100 пункта, а S&P 500 е надолу с 0,3%, след като финансовият сектор се насочи надолу. Технологичният Nasdaq също се понижава с 0,3%.

Книжата на Cisco понижиха цената си с повече от 4%, след като компанията обяви по-слаби от очакваното продажби за ключовите си услуги. Компанията е и най-зле представящата се до този момент от състава на Dow.

Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа е нараснала над 3,1% за пръв път от 2011 г. насам, докато тази при двугодишните облигации се движи около най-високите си нива през последното десетилетие.

„Чувствителността около лихвените проценти е най-значителният негативен фактор за този период“, коментира Майкъл Шаул, председател и главен изпълнителен директор на Marketfield Asset Management.

Инвеститорите разпродават на фона на страховете, че ускоряващата се инфлация може да накара Федералния резерв да затегне валутната политика по-бързо, отколкото очаква пазарът.

Wall Street също така гледа към Вашингтон в очакване на новини от втория кръг търговски преговори между САЩ и Китай. Американските и китайските официални представители показаха, че разликата между двете страни обаче е значителна.

„Американската страна заяви, че иска да намали дефицита в рамките на ограничен период от време. Това не е нещо, което правителството може да направи чрез административна намеса, затова мисля, че не е реалистично и не е логично“, заяви Уей Дзиенгуо, изпълнителен директор на Китайския център за международни икономически обмени.

Напрежението между САЩ и Китай се увеличи през последните месеци, след като и двете страни си наложиха мита върху част от износа.

САЩ също така забраниха на компаниите да изнасят стоки на китайската технологична компания ZTE. Напрежението предизвика притеснения, че двете най-големи световни икономики биха могли да стигнат до търговска война.

В неделя обаче президентът Доналд Тръмп обеща да помогне на ZTE "да се върне бързо в бизнеса" в знак, че напрежението може да се успокои.

В макроикономически план първоначално подадените молби при безработица в САЩ растат над очакванията през седмицата, приключваща на 12 май. Сезонно коригираните данни показват увеличение на броя на молбите с 11 хил. до 222 хил. Консенсусната прогноза на анализаторите също беше за ръст, но до 215 хил. 

*Данните са актуални към 17:10 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още