IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Кръстев: Не е изключено сходство между САЩ и ЕС към ядрената сделка с Иран

Македония е почти на крачка от започване на преговорите за влизане в ЕС и в НАТО, коментира водещият от Bloomberg TV Bulgaria

22:05 | 17.05.18 г.
Н. Кръстев: Не е изключено сходство между САЩ и ЕС към ядрената сделка с Иран

Никак не е изключено, въпреки че ЕС и САЩ дават различни тонове, да видим сходство в техните външнополитически действия спрямо ядреното споразумение с Иран. Това каза водещият от Bloomberg TV Bulgaria Николай Кръстев в предаването „В развитие“ пред колегата си Светозар Димитров.

„Защото търговията и икономиката са едно, но дипломацията е съвсем различно нещо. Там САЩ и ЕС не са се разминали толкова много, колкото в икономическото възприятие на отношенията с Техеран“.

Гостът припомни днешния коментар на френския президент Еманюел Макрон относно взетото от Тръмп решение.

„Макрон коментира в София, че излизането на САЩ от ядреното споразумение с Иран, работи повече за Русия и Китай, отколкото за САЩ, а по-малко за ЕС“.

Френският президент каза, че е доволен от единството на европейските лидери, което е видял на срещата на върха, че споразумението работи и трябва да продължи да работи.

„Той каза, че има много важен елемент – че това не е търговско споразумение, а такова, което трябва да доведе още повече до мир и стабилност“, отбеляза Кръстев.

Гостът се спря и върху темата със спора за името на Македония, като посочи, че държавата е почти на крачка от започване на преговорите за влизане в ЕС и в НАТО.

„Сега е точно моментът. Изглежда България и нейното председателство попаднаха в точния момент, когато да бъдат домакини на решаването на този спор“.

„България пазеше тишина, не се намесваше в гръцко-македонския спор. Остава да видим дали предложението ще задоволи и двете страни“, добави журналистът.

Целия коментар вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още