IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов - Безсилният портиер на Европа

България отново върна разширяването на ЕС в дневния ред, но не всички лидери са готови за това, пише Handelsblatt

08:53 | 18.05.18 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Борисов посреща гостите си. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</p>

Борисов посреща гостите си. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българският премиер Бойко Борисов крачи нагоре и надолу по червения килим като широкоплещест портиер и чака. Той чака онези, които пристигат в конвои с черни автомобилни, облени в сини светлини, и заради които улиците в София се превърнаха в алеи с полицейски служители. В навечерието на срещата на върха между ЕС и Западните Балкани Борисов покани ръководителите на държавите членки на ЕС на неформална вечеря. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск и върховният представител на ЕС Федерика Могерини. Всички те са тук. Така започва репортажът на германския  Handelsblatt в навечерието на срещата на върха на ЕС за Западните Балкани.

„Ръкостискания, потупвания по рамото, целувки, прегръдки, след което високопоставените гости влизат в сградата. Пристигат един по един - и така повече от час. Това безспорно е един от големите моменти по време на българското европредседателство", пише изданието и изказва предположението, че умно измисленото от България мото на нейното председателство - "Съединението прави силата", съдържа силен емоционален заряд, който освен всичко друго помага на страната да прокарва и собствените си интереси. 

През последните години разширяването на ЕС беше изтикано на заден план - поради простата причина, че Общността си имаше далеч по-спешни проблеми: финансовата криза, еврокризата, бежанската криза, Brexit. Сега обаче темата за евроразширяването отново излезе по-нагоре в европейския дневен ред. И това определено е заслуга и на България, пише по-нататък Handelsblatt и акцентира върху упоритостта, с която София повдига този въпрос на всички форуми в рамките на българското европредседателство. И благодарение на която Еврокомисията отново се захвана с темата, коментира изданието.

"По тази тема Бойко Борисов влезе в ролята на портиер, който се опитва да вкара в ЕС страните от Западните Балкани. Да даде тласък на евроразширяването - това наследство иска да остави Борисов от българското европредседателство. Но далеч не всички от колегите му в ЕС реагират с възторг", отбелязва Handelsblatt.

Френският президент например иска реформа на ЕС - и чак след това ново разширяване. Испания пък изцяло отхвърля плановете за прием на нови страни, а Германия, Холандия и Дания имат резерви най-вече поради аспекти, свързани със сигурността. Има и още един фактор, който спъва плановете на българския премиер - Доналд Тръмп, коментира изданието.

„След като Борисов поздрави всички държавни и правителствени ръководители, а една цигуларка настрои гостите за официалната вечеря, вниманието се насочи към спешните проблеми: бъдещето на атомното споразумение с Иран и търговския спор със САЩ. А Западните Балкани отново изпаднаха от дневния ред", пише в заключение Handelsblatt.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 23 rate down comment 11
NickyDickinson
преди 5 години
Да ти "обесня" нещо(пише се обяснявам, както и си *изял* две запетайки, които затварят подчинени изречения в сложни такива). Не му повдигай акциите на Б. Б., защото той сам нищо не може да измисли, освен фразата *Много като теб страдаха." Аз мисля, че в статията много фино се прокарва идеята, че нашият *** не става за нищо друго, освен за портиер, в буквалния смисъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 10
dr.5rov
преди 5 години
От написаното изобщо не излиза, че Борисов е безсилен портиер. На фона на всички текущи главоболия, ставарили се на главите на ЕС лидерите самият факт, че темата е отворена отново и то доста сериозно, говори точно за обратното. Ако тази инициатива наистина е наша и няма зад гърба ни сили, които са я задвижили и ни използват като frontman, то честно казано аз съм удивен и май не сме изобщо безсилни. Може би средите, които стоят зад Handelsblatt са доста раздразнени от този факт и това обеснява тона на коментара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още