IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 май

08:06 | 18.05.18 г.
Преглед на печата за 18 май

ЕС даде твърд отпор на Тръмп


В. Сега

Европейският съюз обяви от София твърд отпор срещу политиката на президента Доналд Тръмп по въпроса за Иран и тарифните ограничения на търговията. Лидерите на 28-те държави се разбраха да продължат да се придържат към споразумението с Иран от 2015 г. за неговата ядрена програма, щом и Техеран е решен да го спазва. Френският президент Еманюел Макрон обърна внимание, че ако Европа се изтегли от споразумението, на нейно място в района ще проникне влиянието на Русия и Китай.

Освен това ръководителите на държавите от ЕС изразиха готовност да водят търговски преговори със САЩ единствено ако Вашингтон предложи безсрочно неограничено изключение за ЕС от тарифните си мерки. На пресконференция след края на европейската среща на високо равнище председателят на Европейския съвет Доналд Туск и ръководителят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер с категоричен тон показаха, че не се плашат от натиска на Тръмп.

Българските очаквания от ЕС останаха висящи

В. Сега

Премиерът Бойко Борисов поднесе извинения на българите заради транспортните ограничения в столицата покрай срещата на ЕС, но не съобщи за успехи по българския дневен ред в ЕС. Няма напредък нито по кандидатурата на България за Шенгенската зона, нито по желанието й да влезе в "чакалнята" на еврозоната, нито по спора за командированите работници и пакета "Мобилност".

Въпреки това той се обърна към неназовани критици: "Крайно време е всички в България да чуят и да разберат, че това е председателството на България, и когато то е успешно, България е успешна". На съвместната пресконференция с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер българският министър-председател благодари на всички лидери на ЕС, "които до един дойдоха". "Това е уважение не към мен, не към правителството, а към българския народ", каза той.

Общината тегли кредит за горене на боклук в ТЕЦ "София"

В. Сега

Проектът за изгаряне на боклук в ТЕЦ "София" е с една крачка по-близо до реализация, след като вчера Столичният общински съвет реши да се тегли кредит от Европейската инвестиционна банка в размер на 128.5 млн. лв. за изграждането на инсталация за целта. Сумата е 41% от необходимите 308 млн. лв., по-голямата част от които са осигурени от ОП "Околна среда". Идеята за заема беше заложена в доклад на кмета Йорданка Фандъкова, в който се обясняват икономическите и екологичните ползи от работата на инсталацията, чиято технология е предложена от чуждестранната консултантска компания "Рамбол". За решението гласуваха ГЕРБ и част от Реформаторите, а "Група 5" и БСП бяха против (Стоян Александров се въздържа), а Група "Сердика" се разцепи.

Теменужка Петкова: Вчера внесох доклада за АЕЦ "Белене" в Народното събрание

В. 24 часа

Вчера внесох доклада за АЕЦ "Белене" в Народното събрание. Вариантите са 3 - единият е, в който не се предприемат никакви действия с оборудването и активите, които притежаваме, свързани с АЕЦ "Белене"- това би бил най-негативният вариант сценарий. Другият сценарий е да се продаде оборудването на трето лице. Този сценарий е свързан с това каква ще бъде позицията на нашите партньори - строители и конструктори от "Росатом". Възможността да се реализира този вариант е много малка и ако успеем, това значи, че ще продадем оборудването за много малко пари. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред БНТ.

И третият е свързан с възможностите за реализирането на активите на АЕЦ "Белене" - единият вариант е предприятието да остане държавно, което считаме също за невъзможно. Вторият възможен вариант е този проект да бъде продаден на частен инвеститор - практиката показва, че такъв един вариант е невъзможно да бъде реализиран. Държавата има интерес да участва в един такъв проект и да упражнява контрол. И вариантът, който предлагаме и смятаме, че е един от най-работещите, е възможността за възобновяване на действията чрез стратегически инвеститор. С този вариант на практика отиваме към сценария, който е бил заложен в самото начало за АЕЦ "Белене". 

Забраняват да се продава насипно сирене от палма

В. 24 часа

Забрана върху насипната продажба на сирене с палмово масло предлага министерството на земеделието. Промяната е разписана в наредбата за изискванията към млечните продукти, обявена за обществено обсъждане преди дни. Досега тези продукти можеше да се продават на грамажи на специални точки в магазините. Тази практика ще отпадне с измененията, а продуктите с палма ще се предлагат само пакетирани на отделни щандове с надпис “Имитиращи продукти”. Измененията са поредна стъпка на министерството към насърчаване и подкрепа за българските производители и потребители.

България и Сърбия се договориха за газовата връзка

В. Стандарт

България и Сърбия обявяват неотменимия си ангажимент за изграждане на междусистемна газова връзка, така че тя да бъде въведена в експлоатация най-късно до май 2022 г. В рамките на срещата на високо равнище ЕС - Западни Балкани, която се организира в София, двете страни подписаха днес съвместна декларация за изграждането на газовия интерконектор.

Документът бе подписан от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и от министъра на енергетиката и минното дело на западната ни съседка Александър Антич, в присъствието на председателя на ЕК Жан Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск, президента на Сърбия Александър Вучич и на министър-председателя Бойко Борисов. Това съобщи пресцентърът на МЕ. С декларацията двете страни се ангажират да създадат съвместна работна група, която да контролира всеки етап от проекта и в рамките на която да бъдат обсъждани и решавани евентуално възникнали въпроси.

Внимание! "Сталин" краде и унищожава информация

В. Стандарт

За появата на компютърния вирус „Сталин" сигнализира група специалисти по сигурността. Той все още е в тестови период и е засегнал незначителен брой компютри по света. За зловредния софтуер информира група експерти по сигурността, наречена MalwareHunterTeam. Оттам съобщават, че първите атаки на вируса са засечени в последните няколко дни. Основният му отличителен белег е, че не цели каквато и да е печалба, а има изцяло унищожителен характер. Вирусът, познат под имената StalinScreamer, StalinLocker или просто Stalin, блокира всички функции на операционната система. Екранът се заключва и на него се появява таймер и снимка на бившия генерален секретар на ЦК на Комунистическата партия на СССР – Йосиф Сталин. Всичко това под звуците на химна на Съветския съюз.

БГ фурните пекат хляб без добавки и консерванти

В. Монитор

Родните фурни правят истински хляб без добавки и консерванти. Това е установила проверка на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) по повод появилите се в медийното пространство мнения, че хлябът, които слагаме на масата си, е некачествен.

Инспекторите са проверили общо 1084 производствени предприятия, търговски обекти, фурни и работилници, предлагащи на място хляб, както и супермаркети, където на място се пекат хлябове и сладкарски изделия. Съставени са били пък едва 5 акта за нарушения, като два от тях са били за използване на суровини с изтекъл срок на трайност, а други два за предлаган пакетиран хляб без етикети със задължителната информация.

Откриха жп надлез по линията Септември-Пловдив край село Ковачево

В. Монитор

Надлезът на жп линията Септември-Пловдив между двете села Ковачево и Лозен беше официално открит. Съоръжението, за което имаше искане на местните хора и общината в Септември отпреди 10 години заради множеството трагични инциденти, стана възможно благодарение на отпуснатата безвъзмездна финансова помощ от Кохезионния фонд на ЕС в размер на 16 998 300 лв. за изграждане на високоскоростната линия между Пловдив и Септември от Национална компания „ Железопътна инфраструктура“.
Държавата дофинансира жп трасето с 999 700 лв. и по този проект бяха изградени още 3 надлеза по цялата дължина на участъка - село Три водици, град Стамболийски и село Златитрап (гара „ Тодор Каблешков“).

Околовръстното влиза в тунел от Павлово до „Овча купел“

В. Монитор

Тунели и естакада ще заместят сегашния околовръстен път на столицата между кварталите Павлово и „Овча купел“. Тръбите на подземния коридор ще бъдат с обща дължина около 4 км, а връзките от и за Перник също са вкарани под земята.

Ще бъде използван стар идеен проект на Столична община, който "възкръсва", за да облекчи трафика в един последните неремонтирани и тесни участъци на околовръстния път на София. Проектът за участъка с дължина 7,6 км включва тунел, естакада и 5 пътни възела. Трасето започва от бул. "България". В участъка между булевардите "Братя Бъкстон" и "Цар Борис III" колите ще се движат в тунел. След това в отсечката между "Горнобански път" и бул. "Цар Борис III" те ще се качват на естакада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още