IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цецка Цачева: България е единствената страна в ЕС с вечни длъжници

Премахването на вечните задължения ще даде втори шанс на хората, заяви евродепутатът Емил Радев

10:12 | 18.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

България остана единствената държава в ЕС, в която няма разписана процедура как се слага край на дълговете и има вечни длъжници, каза днес във Варна министърът на правосъдието Цецка Цачева на международна конференция за процедурите по несъстоятелност, преструктуриране и освобождаване от дълг. Основен организатор на форума е българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, предаде БТА. 

Разговорите по проектодирективата по несъстоятелността са от голямо значение, защото много трудно се постига баланс между отделните държави, където тази материя е уредена по различен начин, посочи Цачева.

По думите й е хубаво, че все пак вече има съгласие, че трябва да се постигне хармонизация в законодателството. Правосъдният министър допълни, че за следващата сесия на българския парламент може да се продължат усилията за промени в нашето законодателство, като преди това се чуе мнението на всички възможни страни.

Темата за втория шанс, обявяването в несъстоятелност и освобождаване от дългове на малки и средни предприятия е от значение за всички европейски държави, допълни евродепутатът Емил Радев. По думите му в проектодирективата, която се обсъжда във Варна, поне частично ще бъде заложена и потребителската несъстоятелност, която касае твърде много семейства у нас. Радев изрази лично мнение, че 15 години са твърде дълъг период за опрощаване на дълг, като по-добрият вариант е срокът да е 10-годишен. 

Идеята за частната несъстоятелност е, когато доходите не стигат за изплащане на изискуемите задължения, човекът да може да поиска разсрочване и спиране на изплащането, обясни евродепутатът. Ако длъжникът няма имущество, а има големи кредити, той да може да бъде освободен от финансовата тежест след определен период от време.

Разбира се, ще има и рестрикции в такива случаи - човекът няма да може да изпълнява определени длъжности, да тегли нов кредит и т.н., обясни Радев. Според него премахването на вечните задължения ще даде втори шанс на хората. Те ще могат след време да започват начисто, без да се притесняват, че, ако постъпят на работа, веднага ще им бъде запорирана заплатата или, ако получат наследство, ще им го вземат, обобщи евродепутатът.

Конференцията е част от програмата на председателството и в нея участват представители на Европейската комисия и Европейския парламент, специалисти и съдии от Европа и САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още