IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 160 млн. евро ще бъдат вложени в летище Пловдив

Китайските инвеститори планират да превърнат аеропорта в сериозен транспортен хъб с пътнически терминал и два карго терминала

16:43 | 18.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ивайло Московски. <em>Снимка: БТА</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Ивайло Московски. Снимка: БТА

 

Двойно повече средства ще инвестират концесионерите на летище Пловдив в по-кратки срокове от предвидените в концесията.

Това стана ясно по време на днешната среща между министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и представители на Обединение (Консорциум) между Хайнан и Plovdiv Airport Invest, информират от ведомството. В първоначално заложения вариант на концесията обемът на инвестициите в обекта е в размер на 79 млн. евро в срок от 35 години. Очаква се след приключване на законовите процедури да бъде подписан концесионният договор.

Китайските инвеститори са запознали министърa с плановете за развитие на летището. Те са изразили намерение да превърнат летището в сериозен транспортен хъб с пътнически терминал и два карго терминала, които да могат да обработват голям брой камиони. Предвижда се да бъде подсилена и разширена пистата на летището, както и изградена ремонтна база за самолети, подобно на тази на летище София. От израелската компания Israel Aerospace Industries вече са проявили интерес да оперират базата.

Ивайло Московски е уверил представителите на Hainan, че се проектира изграждането на жп връзка между аеропорта и жп линията София-Пловдив-Свиленград при жп гара Крумово. Дължината на трасето, което е необходимо да бъде изградено, е 4-5 км, като е възможно строителните дейности да започнат още следващата година. Министърът е поел ангажимент да съдейства и за разширяване и обновяване на довеждащата пътна инфраструктура, така че да се подобри свързаността между пловдивското летище и пътя Пловдив - Асеновград, както и връзките с АМ "Тракия" и АМ "Марица". За осъществяване на тези проекти ще бъде проучена възможността за финансиране по Плана "Юнкер". 

Според Московски това е първият голям транспортен проект в България, който ще се реализира с участието на китайска компания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още