IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът сред германските компании е най-висок от 1995 г. насам

От общо 1500 анкетирани компании 92 процента определят ситуацията, в която се намират, като „добра“ или „много добра“

17:23 | 18.05.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Положителните настроения сред германските средноголеми компании, които са гръбнакът на германската промишленост, е на най-високото си равнище от години, според публикувано днес проучване, цитирано от БТА.

От общо 1500 анкетирани компании 92 процента определят ситуацията, в която се намират, като „добра“ или „много добра“. Това показва проучване на банка DZ Bank и банковата асоциация BDVR.

Последния път, когато толкова много компании от Mittelstand – малки и средни предприятия, са били толкова оптимистични, е през 1995 година.

Тъй като вътрешното търсене е толкова силно на германския пазар, средноголемите компании, на пръв поглед, изглежда не реагират толкова негативно на лекото охлаждане на световната икономика, каза Уве Бергхаус от DZ Bank. 

Освен това 30,3 процента от анкетираните са отговорили, че планират да наемат нови хора през следващата половин година, докато 78,3 на сто съобщават за планове да инвестират повече в близко бъдеще.

Мнозинството компании също така посочват, че планират да повишат цените в близко бъдеще, отчасти заради поскъпването на суровините като петрола.

Въпреки положителните сигнали от бизнеса, по-рано в петък от влиятелната германска Федерация на германските индустрии (BDI) заявиха, че имат притеснения относно решението на Европейската комисия да въведе т. нар. блокиращ статут, който блокира действието на санкциите на САЩ срещу Иран на територията на Европейския съюз, известен още като „екстериториалния регламент“.

Според организацията мярката може да има значително отражение върху германските компании, опериращи на територията на САЩ, съобщава Ройтерс.

Председателят на BDI Дийтер Кемпф заяви в изявление, че решението на американския президент Доналд Тръмп да изведе САЩ от иранското ядрено споразумение създава значителна правна несигурност за германските компании.

Иранската стратегия на американския президент е за сметка на европейската икономика“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
scott
преди 5 години
добрютро и сбогом на 25 милиарда ивнестиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още