IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: "Северен поток" 2 няма да спре транзита на газ през Украйна

Ангела Меркел поиска гаранции за транзита през Украйна след срещата си с руския президент в Сочи

18:22 | 18.05.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След пускането в експлоатация на "Северен поток" 2 транзита на природен газ през Украйна няма да бъде преустановен, заяви президентът на Русия Владимир Путин след среща с Ангела Меркел в Сочи. Той обаче допълни, че това ще зависи от икономическата целесъобразност за участниците в този проект.

Темата за енергетиката е била основната в разговорите между двамата лидери, става ясно от пресконференцията след срещата, излъчена на сайта на Кремъл.

Путин е категоричен, че в Мосва приемат разширението на "Северен поток" изключително като икономически проект, в който политиката няма място.

"Искам да отбележа и развитието на сътрудничеството между Русия и Германия в хуманитарно и културно направление", отбеляза още Путин пред журналистите в Сочи.

Двамата лидери са дискутирали ситуацията в Сирия и възстановяването на социално-икономическата инфраструктура на страната.

От своя страна Ангела Меркел също отбеляза, че "Северен поток" 2 не трябва да спира транзита през Украйна и това е от стратегическо значение и Германия е готова да изиграе активна роля и да окаже съдействие.

"Ние също смятаме, че това е икономически и търговски проект, но в него има и други проявления и е нужно да помислим за гаранции за Украйна", каза още германският канцлер.

Тя е категорична, че Германия има стратегически интерес от добри отношения с Русия, но отбеляза и редицата нарушения по Минските споразумения, които са от ключово значение за санкциите на Европа срещу Москва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Тъй-тъй. Замисълът е супер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 5 години
Няма да го спре разбира се, от там украинците ще продават реверсен газ на руснаците, за да може те да го пращат на германците по СП2 :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Правилно. Не СП 2 ще спре транзита, а кранчето върху тръбата през Украйна. Малко прецизност на изказа, и всичко става елементсрно просто и кристално ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
Д.еббилите от Фашингтон казали, че Северния поток - 2 е така обурудван, че Русия можела със него да подслушва запада!Това не е блъф, а факт!https://***.youtube.com/watch?v=uCbaGPJuZoI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
KPetkov
преди 5 години
Букетчето, явно е един вид символ на гаранциите за транзита. Порошенко сигурно ще е много доволен ;-)Българите май пак ще го играем гаранция на чужди интереси. Германците ще си получават газ директно от Германия, пък ние ще крепим украинската икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още