IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Деница Златева: За проекти като АЕЦ „Белене“ се иска по-стратегическо мислене

Оценка на председателството може да се даде едва след края му, отбеляза бившият вицепремиер

15:04 | 20.05.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Промяната на мнението на управляващите по темата АЕЦ „Белене“ е интересна. Така коментира по БНТ евентуалния рестарт на проекта АЕЦ „Белене“ зам.-председателят на БСП Деница Златева и бивш вицепремиер по Европредседателството.

Тя отново изтъкна, че БСП подкрепя развитието на ядрената енергетика. И допълни, че от левицата винаги са били последователни в стремежа ядрената енергетика в България да се развива.

За такива проекти се иска по-стратегическо мислене, посочи Златева.

За нас е важно как ще бъде структурирано финансирането, ще има ли държавно участие и гаранции. Ясно е, че бъдещето минава през изграждането на нови мощности, но от тази гледна точка трябва да се види позицията на инвеститора, каза тя. 

България обмисля поредния, трети рестарт на проекта за втора ядрена централа. След като страната ни беше осъдена да закупи произведеното от „Росатом“ оборудване, правителството започна да търси стратегически инвеститор и заяви, че би реализирала проекта единствено, ако има осигурено финансиране, което не налага държавни гаранции и обещания.

Преди седмица официално китайската CNNC заяви, че има интерес да построи АЕЦ „Белене“. 

Категоричното мнение на БСП е, че трябва да се изгради нова ядрена мощност, обобщи Деница Златева.

Бившият вицепремиер по Европредседателството оцени срещата на върха ЕС - Западни Балкани като успех, защото последният такъв форум е през 2003 г. 15 години страните от ЕС даваха надежда на държавите от Западните Балкани, но среща нямаше, така че е успех вкарването на темата в европейския дневен ред, коментира Златева.

Тя обаче обърна внимание, че е налице „малък дисбаланс”. В Стратегията се говори за разширяване, а в документите от срещата се говори за европейска перспектива пред Западните Балкани. Тя обясни този дисбаланс с вътрешните несъгласия в ЕС по въпроса за разширяването. Ключово ще бъде решението на Европейския съвет от юни тази година, допълни Златева.

Самият председател на ЕК даде надежда, че може да стартират преговорите с Република Македония и Албания. От тази гледна точка, новината от софийската среща, че между премиерите на Македония и Гърция има постигнато споразумение около името е наистина историческо. Очаква се в началото на месец юни да има нова среща между двамата премиери, отбеляза Златева.

Оценка на председателството може да се даде едва след края му, отбеляза Златева. Успехът му се мери както по събитията, така и по напредъка по законодателната рамка, каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
scott
преди 5 години
немам никакво вина, че поритици и интереси са *** проекта по описаниа от мен начин. и добре, че не идвам ас! Щеше да има бая разстреляни. А "проекта" щеше да е окончателно закопан под земята. Не за друго, а щото кат направиш 3 милиардна бюджетна дупка без нищо насреща, не може да искаш да я правиш 20 милиардна. най-малкото, после нема да има кой да налива у "бюджета" ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 5 години
стъпка Н ... идваш ти и усираш всичко с тъпизми :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
scott
преди 5 години
Стратегическо мислене, деница?!?!?!?!?АЙде да ти осветлим аец белене от гуедна точка на "Стратегическото мисуене"!Стъпка 1. При преговорите, Франция иска да завземе българския пазар на ел.енергия, инвестира в лумънската си централа и заповедва на кунева да затвори реактори 1.2.3 и 4 на АЕЦ Козлодуй. кунева клеква.Стъпка 2. Идва ти крадлив дедо. който иска "мащабни проекти" с които да натовари бюджетъ, а комисиона и подкупите: за него. те това ти е старта на белене. Крадлив дедо, първанов и кгб ти заплитат "ядрена централа" кат инструмент за богатцтво, продължаващо влияние и троянски кон.Стъпка3. Идва ти Борисов и под заповедите от козят изпълнява "всички мечти на СДС". Край на потока, атома, и шлема. Борисов е повишен и сички са доволни. Е, почват дела за наустойки, нек е във фалит, ама кво от тва?Стъпка3. Станишев ти прави репетицион за избори с некво референдумче за аеца....уж пичели, ама референдума - невълиден. и без това целехме само мобилизацион на членската червена маса. Загуба на изборите пак, муш у европатаи песът.Стъпка4. Ше построим ли белене? ТВЪРДО НЕ! Пазара ни е загубен, увеличение на цените за вътрешна консумацион не е възможно, щот раята не плаща и крадне......Кукловодите обаче, се шегуват у момента с таз тема. Сорка, с тез управлеващи - толкова. Писна пак, стратегически, щи напишем нещо за тактиката у минало и бъдеще време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още