IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрей Новаков: Пакетът „Макрон” е неизпълним, неприемлив и ненужен

Според евродепутата подкрепата за промените, насочени към превозвачите, в момента отслабва

09:45 | 21.05.18 г. 3
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Пакетът „Макрон” е неизпълним, неприемлив и ненужен. Като пакет на трите „НЕ” евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков определи пред bTV промените в европейското законодателство, насочени към международните шофьори. Става дума за нови изисквания за часовете на труд и заплащането на превозвачите, като браншът в източноевропейските страни заподозря опит на конкурентите им от богатите страни да ги изхвърлят от пазара.

За да докаже несъстоятелността на лансирания от Еманюел Макрон пакет, Новаков пътува от Холандия до България в кабината на тир. „Аз имам чувството, че правилата са правени за делтапланеристи, които прелитат през границите, а не за Сюлейман, който прекарва по 40 тона товар през Алпите”, коментира евродепутатът. 

Той посочи, че изискването след 72 часа престой в дадена държава да се плащат нейните ставки, не е реалистично, защото има страни като Германия и Франция, които просто не могат да бъдат преминати за толкова време. На други места като Австрия тировете не вървят в петък, събота и неделя, което също е предпоставка да се стигне до по-дълго пребиваване.

„Тези правила са направени така, че източноевропейските превозвачи да плащат повече”, подчерта Новаков.

По думите му стотици километри се изминават без отбивка за хотел, няма достатъчно охраняеми паркинги, а и търсенето им създава риск от друго нарушение – прекалено дълго време, прекарано от шофьора зад волана.

Според Новаков подкрепата за пакета „Макрон” в момента отслабва, докато все повече периферни държави застават в опозиция. Въпреки това положението все още е „буквално 50:50”.

Ако бъдат приети, мерките трябва да засегнат и турските тираджии, които често покриват нездравословно големи разстояния без почивка.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 5 години
М'така де, остава едно "ДА" - фалит :) Да вий честит! Насила ви правят европейци, ама ориента е просмукан твърде надълбоко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
bgMan
преди 5 години
Пълен бойкот и опозиция на Франция и сичко френско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
Mohave _
преди 5 години
" Пакетът Макрон е неизпълним, неприемлив и ненужен. Като пакет на трите НЕ " Трите НЕ много точно - Шенген - НЕ , ЕЗ - НЕ , банков съюз , интеграция и фондове - НЕ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още