IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговската война между САЩ и Китай спря, преди да е започнала

САЩ я слагат на пауза, заяви американският министър на финансите Стивън Мнучин, според когото целта е постигане на по-широко търговско споразумение

10:11 | 21.05.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Търговската война между САЩ и Китай засега се отлага, след като двете най-големи световни икономики са се договорили да се откажат от взаимните заплахи за налагане на мита, докато работят върху по-широко търговско споразумение, съобщи днес американският финансов министър Стивън Мнучин, цитиран от БТА. 

По думите на Мнучин и Лари Къдлоу - главен икономически съветник на президента Доналд Тръмп, споразумението е било постигнато от преговарящите на двете страни в края на миналата седмица. Те са договорили обща рамка, която да позволи отстраняването на търговски дисбаланси между тях, които биха се могли да се появят в бъдеще. 

„Засега отлагаме търговската война. Току-що се договорихме да замразим въвеждането на мита, докато се опитваме да уточним как ще функционира новият механизъм“, каза Мнучин в интервю за телевизия Fox news.

Китай ще увеличи значително покупките на американски стоки, съобщи по-рано Белият дом, след като специалният пратеник на Пекин за преговорите с Вашингтон обяви, че търговската война е предотвратена. 

В съвместното изявление, разпространено от американската администрация след преговорите, обаче не се посочва доларова стойност на планираните допълнителни покупки. Не се споменава и коментарът на икономическия съветник на Белия дом Лари Къдлоу, според когото властите в Пекин са се съгласили да намалят излишъка си по търговията със САЩ с до 200 млрд. долара. 

Китайският вицепремиер Лю Хъ, специален пратеник на президента Си Дзинпин, съобщи пред медии във Вашингтон също потвърди, че преговорите с американски представители, включително министъра на финансите Стивън Мнучин, министъра на търговията Уилбър Рос и постоянния търговски представител Робърт Лайтизър, са завършили с ангажимент страните да не влизат в търговска война. 

По думите на Лю страните са се споразумели да преустановят плановете си за взаимно налагане мита. Китайският вицепремиер оцени пътуването си до САЩ като положително, прагматично, конструктивно и продуктивно. Търговското сътрудничество ще бъде засилено в области като енергетиката, земеделието, здравеопазването, високите технологии и финансите, каза той. 

Пекин се е съгласил на значително увеличение на износа на американски селскостопански и енергийни стоки, посочи Белият дом, допълвайки, че САЩ ще изпратят екип в Китай за доразработване на детайлите по сделката. 

Делегациите са обсъдили също разширяване на търговията с промишлени стоки, а всяка страна се е съгласила да засили сътрудничеството по въпросите, свързани с интелектуалната собственост. Китай ще придвижи напред съответни поправки в законодателството и регулациите си, включително в патентния закон, допълни Белият дом. 

Едно от основните обвинения на Вашингтон спрямо Пекин – и една от причините за търговския конфликт между двете страни, стана именно спорът около интелектуалната собственост и обвиненията на САЩ срещу Китай за неправомерни действия.

В изявлението не се споменават допълнителни американски искания като спиране на субсидии и друга държавна подкрепа за плана „Произведено в Китай 2025“, който е насочен към стратегически сектори - от роботика до автомобили, задвижвани от нови енергийни източници. Властите в Китай от своя страна също са поставили собствени искания, включително равнопоставено отношение към китайските инвестиции, предупреждавайки, че американските компании могат да бъдат изключени от мерките за отваряне на китайската икономика, посочва още БТА. 

В телевизионното си изявление Мнучин и Къдлоу казаха, че министърът на търговията Уилбър Рос скоро ще отиде в Китай, за да обсъди областите, в които може да се постигне значително увеличение на американския износ за САЩ.

Според Мнучин САЩ искат да се постигне рязко увеличение (между 35 и 50 процента) на американския селскостопански износ за Китай и удвояване на енергийните покупки на Пекин през следващите 3 до 5 г. Целта на Вашингтон е рязко да бъде съкратен 335-милиардният годишен търговски дефицит на САЩ в обмена на стоки и услуги с Китай. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
dr.5rov
преди 5 години
Според мене сега китайците искат да завършат някои проекти като петроюана, платежната система, превъоражяването, а в други да напреднат достатъчно напред. Имат си и вътрешни проблеми. Затова не им трябва нова война, която не им носи стратеги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 5 години
още нищо не е постигнал перчема ... в правилна посока е тръгнал, но има още
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
dr.5rov
преди 5 години
Значи Китай се предаде още преди битката. Или само така изглежда?Може би китайците смятат, че не е дошъл момента на конфронтация. Имат още много да градят преди това. Кой знае. Важното е, че "агента на Путин" може да се похвали с големия си успех пред американците и те да му кажат "евала", а той да има каже - така ще постъпя и с останалите дето ни се репчат - разни европи, русии и други дребосъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още