IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Фискалните перспективи пред САЩ не са добри

Според главния икономист на финансовата институция федералният дефицит ще се увеличи 1,24 трлн. долара (5,5% от БВП) до 2021 г.

08:15 | 22.05.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фискалните перспективи пред САЩ „не са добри“ и могат да се окажат заплаха за икономическата сигурност на страната при следваща рецесия. Това прогнозира американската банка Goldman Sachs, цитирана от CNBC.

Според главния икономист на финансовата институция федералният дефицит ще се увеличи от 825 млрд. долара (4,1% от брутния вътрешен продукт) до 1,24 трлн. долара (5,5% от БВП) до 2021 г., а до 2028 г. банката очаква сумата да нарасне до 2,05 трлн. долара (7% от БВП).

„Увеличаващ се дефицит и ниво на дълга е вероятно да окаже възходящ натиск върху лихвените проценти, увеличавайки още повече дефицита“, посочи главният икономист на банката Ян Хациус. По думите му, макар банката да не се притеснява за способността на САЩ да се разплащат или заемат, увеличаващият се размер на дълга може да има последици много преди устойчивостта на дълга да стане пречка.

В края на миналата година беше приет пакет от облекчения на корпоративните и индивидуални данъци, двугодишно бюджетно споразумение през февруари и бюджет през март, който увеличи както вътрешните разходи на правителството, така и тези за отбрана.

Очакванията са икономическият растеж да стигне до над 3% през 2018 г., но ускорението по всяка вероятност ще се окаже кратко и държавният дълг ще нарасне до 28,7 трлн. долара до края на фискалната 2028 г., очакват властите във Вашингтон.

Хациус също така заяви, че независимо от това колко дълго ще продължи настоящото разширяване, увеличаването на дефицита и дълга ще доведе до ръст на лихвените проценти, което от своя страна допълнително ще раздуе дефицита.

Според изчисленията на Goldman Sachs покачване от само 1% на бюджетния дефицит ще увеличи доходността по 10-годишните американски държавни облигации с около 20 базисни пункта при пълна заетост на икономиката.

„Изненадите очевидно са възможни и в двете посоки, но ние вярваме, че рисковете се накланят в посоката на по-голям от очакваното дефицит“, допълни още икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
Grosss
преди 5 години
Свалиха данъците почти двойно,което намаля постъпленията в хазната.За дакомпенсират им е нужен евтин долар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 9
studioaa
преди 5 години
Фискалните перспективи върху европейския съюз са много по-лоши от тези пред САЩ. Очакваме колосален спасителен план за потъващия немски банков сектор, както и за този на Франция и Италия на стойност около 10 трлн. евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 5 години
Така е.Банкерите генерираха нов дълг,върху стария от кризата 2008 *** година.И отново се образуваха ценови балони върху акциите,недвижимите имоти ,върху всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още