IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как еврозоната ще добие завършен вид?

Нужни са още реформи за довършването на банковия съюз, твърдят експерти

08:58 | 22.05.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Добавянето на фискален и икономически съюз, а и на политически съюз, са начините за завършване на цялата архитектура на еврозоната. Няма пример в историята, в който да имаме успешен монетарен съюз, който да не е надграден с фискален и политически. Това мнение изказа в рамките на дискусията на Клуб Инвестор „Банки и финанси“ Кристофор Павлов, главен икономист за България на УниКредит Булбанк.

Според  Павлов нещата се усложняват още повече от факта, че правителствата от състава на еврозоната нямат мандат от своите граждани да продължат със смели стъпки за изграждането на икономически и политически съюз. Той посочи, че са необходими реформи за довършване на банковия съюз, където трябва да се решат въпросите за гарантиране на депозитите, за да не се стигне до евентуална криза.

„Аз бих препоръчал на България да участва колкото може по-активно в решаване на бъдещето на ЕС и еврозоната. Българската общественост няма ясна представа какво се случва в еврозоната“, съветва пък финансовият консултант Христос Кацанис. 

По думите му вече не става дума за еврозона, а за германска зона. Германците дърпат нещата, а всички останали се опитват да ги следват“, каза още Канацис. 

Според Дончо Донев, началник управление „Капиталови пазари“ в Пощенска банка, е само въпрос на време да се постигне фискална консолидация в ЕС, за да стане той устойчив. 

Димитър Чобанов, преподавател в катедра "Финанси" в УНСС, препоръча да има устойчиво изпълнение на критериите, което ще покаже сближаване на отделните икономики. Вижте повече по темата във видео материала. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 4 години
Първичният източник за нарастващите щети в еврозоната е неправилната работа на Европейската централна банка (ЕЦБ).Възможностите за еврозоната са:1. При запазване на местната проява на разпространена в света държавна грешка да няма обществено предпазване спрямо възникнали щети от работата на централната банка дисбалансите в еврозоната се увеличават, възникват нови щети и нараства опасност за катастрофална европейска криза.2. С обществено предпазване спрямо възникнали щети от работата на ЕЦБ еврозоната с условия за устойчив обществен просперитет.Еврозоната е във завършен вид при прилагане на втората възможност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Как еврозоната ще добие завършен вид - като се разпадне зрелищно за да отстъпи място на някой по-справедлив и по-добре направен валутен съюз, в който няма привилегировани участници или големи играчи с изключения от общите правила заради важната им роля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още