IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За Европа Италия е много по-голям проблем от Brexit

С антиевропейските настроения в страната популистите удрят право в сърцето на ЕС

10:18 | 28.05.18 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Неуспялото италианско правителство, което се провали, преди да добие форма, бе една от най-странните коалиции, които може да си представите, както и доста ефективна комбинация, ако целта ви е да саботирате Европейския съюз, посочва Bloomberg в свой материал. И макар предположенията за това накъде ще отидат италианските премеждия да са трудни, лесно може да се окаже, че това ще завърши по-зле за ЕС от Brexit. 

Коалиционните партньори – лявото популистко Движение „Пет звезди“ начело с Луиджи ди Майо и дясната популистка партия "Лига", ръководена от Матео Салвини, са на противоположните полюси в много отношения, но се обединяват, когато става въпрос за имиграция, пренебрежение към традиционните политики и неодобрение спрямо ЕС.

Програмата, която те обявиха през миналата седмица, комбинира амбициите за високи разходи на левицата и желанието за ниски данъци на десницата. Това обаче предполага увеличение на публичните заеми. Партньорите не се плашат от италианския дълг (130% от брутния вътрешен продукт) и изглежда черпят вдъхновение от разпоредбите на ЕС за фискална консолидация – тяхната програма не просто не просто ги пренебрегва, тя им се надсмива.

Новото правителство иска ЕС да реформира единния пазар за стоки, услуги, капитал и труд, за да се избегне „вредният ефект върху националните интереси“. Програмата на двете партии също така настоява за преосмисляне на имиграционната политика. Тя също така отправя предизвикателство към европейските споразумения за банковата реформа, която обвинява за финансовия стрес, понесен от италианските семейства и малък бизнес. Всичко това обаче е значително облагородено в сравнение с по-ранни версии, които призоваваха Европейската централна банка (ЕЦБ) да отмени дълга на страната в размер на 250 млрд. евро, както и дори за отказ от еврото.

 Това обаче няма да сработи с Италия. Страната е много по-дълбоко вкопана в съюза, част е на еврозоната, като е и един от основните членове на Европейския проект. Това я поставя в много по-добра позиция, що се отнася до вредите, които може да нанесе на организацията отвътре.

За разлика от Гърция Рим е твърде голям, за да бъде игнориран или подчинен. Страната обаче има огромни нерешени икономически и финансови проблеми – понижени жизнени стандарти, висока безработица и крехка банкова система, които допълват тежкия държавен дълг. И ако страната се натъкне на нови икономическа или финансова криза, може да се окаже трудно щетите да бъдат ограничени само до Италия.

Още нещо: една от постоянните трудности на Великобритания по отношение на ЕС беше чувството, че страната трябва да следва правила, които не харесва, освен ако не може да ги промени. Италианската история обаче предлага друга перспектива. Именно готовността на страната да пренебрегва ангажименти, които смята за несправедливи, дава още сила на разрушителния ѝ потенциал.

В миналото дългата традиция на Италия за вътрешнополитическа дисфункция накара мнозина италианци да гледат положително на ЕС, вярвайки, че един отдалечен, по-горен слой на правоспособно управление е по-добър от никакъв. Именно това прави италианското разочарование от Европа толкова поразително. Популисткото противопоставяне на отдалеченото технократско управление на ЕС е във възход и на други места в Европа, но в Италия удря право в сърцето. И все още не е ясно как Брюксел може или трябва да отговори.

ЕС не е стигнал там, където е, като е скланял глава пред популистки съмнения за целите и методите си. Европейските народи не искаха единна валута. Въпреки това получиха. Последователните етапи на политическа интеграция окуражиха опозицията, но въпреки това своевременно бяха приложени.

Моделът навсякъде е – направете го, накарайте го да работи и хората сами ще дойдат.

Въпреки че мащабните амбиции за още по-близък съюз за момента са поставени на пауза, методът остава същият – независимо от Brexit, независимо от Унгария и Полша, независимо от възхода на Националния фронт във Франция и „Алтернатива за Германия“, а сега и независимо от случващото се в Италия. ЕС няма друг начин на действие.

На срещата на европейските лидери тази седмица дневният ред се очаква да се върти около Brexit и стъпки за фискална и финансова интеграция. Последната е необходима, за да се гарантира по-добрата работа на еврозоната. Липсва обаче политическата основа за по-нататъшна интеграция, а тази, която вече е налице, изглежда все по-съмнителна.

Brexit няма да събори цялата структура, но Италия може и да успее.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 0
clwnjester
преди 5 години
Аааа не бе... Италианците изобщо не са доволни от ЕС, и с право. За 18 г. са на загуба. ЕС ще се разпадне. Brexit - а беше началото. Нема кво да се драматизира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 3
lozkhris
преди 5 години
Статия в типичен блумберг-еврейски стил. Всеки, който не е с нас е против нас и заслужава да бъде убит, унижен, низверфнат... каквото си помислите. Истината е, че от европейската идея не е останало нищо. ЕС и ЕЗ се управляват от една капсулирана каста с минимална стартова заплата от 20 000 евра.Тази каста ще брани със зъби и нокти статуквото. ЕС и ЕЗ като проекти са отвсякъеде вече провалени, точно като СИВ и СССР. И неминуемо ще рухнат, защото нямат нищо общо с нормалното еволюционно развитие на човешкия род. За жалост смъртта на тоя тумор ще е насилствена, при това не за тези, които осребряват в момента позицията си на властимащи. Еврото е валута, която обслужва интересите на америкаснкия банков и финансов естаблишмънт и германските корпорации. Не на обикновените хора. Ситуацията с Италия не е от вчера - икономиката на тази страна се базира на малки, семейни фирми, просъществували десетилетия и векове и изградени на познанията, страстта си към перфекцията и златните италиански ръце. Този вид икономика беше смачкан за последните десетилетия от корпорациите, китайските *** и брутална алчност. ЕЦБ вместо да изпукува германски облигации / точно Германия няма нужда от това /, трябваше да започне с италианските и гръцките за да подпомогне иконониките им. И не, няма да се съгласим, че е по-добре да носим китайски дънки / 300 лв за G-Star Raw в Бг !!!!! / , вместо италиански. Кастата на Прайд-джендърите своевременно реагира - на сцената излезе президентът Матарела, който свърши мръсната работа и блокира правителството. От тук нататък ще се повтори сценарият с Франция и Холандия - нови избори, на които ще спечелят "правилните" за кастата партии.Смъртта се отлага...засега. Но така или иначе е неизбежна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 3
nikolait
преди 5 години
Решението на Проблема въобще не е в по-голямата централизация и общ бюджет. Това само ще задълбочи кризата. Проблемът е изцяло в ЕЦБ, техните двойни стандарти и политическа зависимост(да не звуча крайно, но е така). Монти трябва да се маха, да поеме нов човек, да се смени подхода и фокуса на работата на ЕЦБ и ако има добри резултати, задълбочената интеграция се подразбира, ако ли не...Плюс това, трябва веднага да се спре това "количествено облекчение"(безплатните пари са отрова) и вместо това да се премине към данъчни и финансови облекчения, на закъсали държави, за да се вдигне частното потребление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 24 rate down comment 12
bgMan
преди 5 години
---------Това много точно отазява и моето лично мнение за извратена Европа управлявана от извратени личности тръгнали да се пишат за защитници едва ли не на всеки и всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 40 rate down comment 7
Mohave _
преди 5 години
Ако не ме лъже паметта , точно когато Гърция беше "спасявана" , Великобритания беше твърдо против . Дори се заканиха , че ще напуснат , ако Европа предпочете Гърция пред Великобритания . Сега се говори за популизъм , но антиевропейските настроения си имат дълбоки корени и не се изчерпват тук .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 25 rate down comment 11
KPetkov
преди 5 години
Отчаяни са опитите на Ситито. Други отчаяни няма засега :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 37 rate down comment 13
coder
преди 5 години
Това за Великобритания не съм съгласен. Напуснаха поради популизъм, а не поради ясно формулирано и аргументирано недоволство. Със спестената вноска към ЕС колко болници щели да изградят... Сега като почна отлив на европейски граждани от Англия и отчаяните им опити да запазят привилегиите си на член на ЕС само че да не бъдат член на ЕС са показателни колко много са го искали този Брекзит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 14
Sakamano
преди 5 години
Както повечето проблеми след кризата и този е чисто политически. А Европа си върви, нaпук на скептиците лaeщи от кучeвpъза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 14
DELCHO SMOKA
преди 5 години
Така излиза, че могъща страна като Италия, която е в Г7, на практика скоро ще отхвърли еврото! От друга страна нас мишоците ни сапунисват колко хубаво би било да минем в евро и какъв разцвет щяло да настъпи! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 12
Mohave _
преди 5 години
Още 2008 г. това беше ясно , като бял ден , както е ясно че и Франция неумолимо върви по същия път . Видиш ли ти , новина . Айде сега ..............Ясно е , че нито спасиха Гърция , нито Испания . Именно затова и Великобритания напуска . Пределно ясно е , какво се случва - няма нужда от сензации .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още