IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монако остава най-скъпият жилищен пазар в света

Голямото търсене и недостигът на жилища са увелили цените на жилищните имоти в княжеството с 6% миналата година

17:51 | 22.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Монако остава най-скъпият жилищен пазар в света, като цените на жилищните имоти в княжеството са с 13% по-високи от тези в Хонконг, който заема второ място в индекса на консултантската компания Savills.

За четвърта поредна година обемите от трансакции с жилища в Монако надхвърлят 2 млрд. евро, сочат данните на компанията. Това е спад с 23% спрямо рекордната 2016 г., когато трансакциите с жилищни имоти достигнаха 2,7 млрд. евро.

Голямото търсене и недостигът на запаси от жилища в Монако са довели до увеличение на средните цени с 6% до 4,5 млн. евро. Средната цена на квадратен метър достига 41 300 евро.

През 2017 г. близо една четвърт от трансакциите в Монако са били свързани с имоти на стойност пет милиона евро или повече. Продажбите на имоти на цена над 10 млн. евро са били 34, или дял от 8% от общите трансакции. Savills Savills

Рекордните 50 новопостроени жилища през 2017 г. са били продадени миналата година. Това представлява дял от 11% от продадените общо 456 имота, което е повишение с 52% спрямо предходната година.

Около 66% от трансакциите са били едностайни жилища, а средната цена на новопостроените жилищни имоти достига 4,6 млн. евро, най-ниското равнище от 2011 г. насам.

Ръстът на трансакциите е бил стимулиран от продажбите в Le Stella, комплекс със смесени функции, който включва 99 едностайни и двустайни апартамента. Цените им варират между 3 и 8 млн. евро, а комплексът е бил популярен както сред инвеститорите, така и сред купувачите на собствено жилище.

Savills обаче очаква трансакциите с нови жилищни имоти да намалеят значително в близко бъдеще, тъй като комплекси като Le Méridien, Tour Odéon и Le Stella вече са завършени или предстои да бъдат завършени и повечето от жилищата в тях вече са разпродадени.

В Монако живеят чуждестранни граждани от 139 страни, като разнообразното търсене подкрепя устойчивия жилищен пазар, отбелязва Savills. Данните от последното преброяване на населението показват, че то е нараснало с 5,5% между 2008 и 2016 г. Savills1 Savills1

Французите остават най-голямата група чужденци с дял от 24,9%, но коренните жители на Монако (22,5%) и италианците (21,9%) се увеличават с бързи темпове. Британците съставляват 7,5% от населението.

Броят на руснаците и гърците също расте бързо от 2008 г. насам, но въпреки това те имат малък дял от съответно 2% и 1% от общото население на княжеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още