IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика остава силна въпреки загубата на инерция

Според Бундесбанк голяма част от забавянето на растежа през първото тримесечие на годината се дължи на еднократни фактори

16:03 | 22.05.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Растежът на германската икономика – най-голямата в Европа, остава силен, въпреки че набраната инерция отслабва, а рискът от глобална търговска война остава. Това се посочва в месечния икономически доклад на Бундесбанк, цитиран от Ройтерс.

Според централната банка голяма част от забавянето на растежа през първото тримесечие на годината се дължи на еднократни фактори, така че икономиката вероятно ще се ускори.

„Очакваме бумът в Германия да продължи“, се казва в доклада на Бундесбанк. „Въпреки това основната икономическа движеща сила може да е отслабнала по-рано от очакваното до ниво на ръст, което е само малко над потенциалния растеж“, посочват още от банката. 

„Това предполага, че вече високото оползотворяване на капацитета ще нарасне по-бавно в бъдеще“, допълниха още от финансовата институция, посочвайки, че индустриалните поръчки остават стабилни, въпреки че производството не можа да отговори на очакванията през първото тримесечие.

Германският икономически ръст намаля наполовина до 0,3% през първото тримесечие – най-лошото му представяне от последната година и половина насам, разпалвайки притесненията, че европейският двигател губи инерция.

В същото време забавянето идва и в деликатен момент за Европейската централна банка (ЕЦБ), която започна да обсъжда дали да прекрати програмата си за изкупуване на облигации на стойност 2,55 трлн. долара, удовлетворена от силния растеж, който би могъл да създаде така необходимата инфлация.

От Германската централна банка отхвърлиха притеснията около германската икономика, посочвайки, че забавянето трябва да се разглежда в контекста на изключително силния импулс от средата на 2016 г.

„Доверието на потребителите остава високо и световният икономически растеж трябва да продължи да бъде оптимистичен и през идните тримесечия“, се казва още в доклада на Бундесбанк.

Въпреки това остават рискове, най-вече по отношение на американската търговска политика и продължаващото напрежение с Китай, което все още има опасност да прерасне в търговска война, се казва още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 6
Иван Митев
преди 5 години
Германия страда от дейността на Европейската централна банка да прилага еврото без защита срещу щетите от нямане на пълна икономическа стойност на въведената парична единица. При наличието на европейската грешка щетите в Германия се завишават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още