IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев към Путин: Да направим стратегически преглед на двустранните отношения

Руският президент официално потвърди, че и Бойко Борисов ще посети Москва до дни

17:28 | 22.05.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Президентство на Р България</em></p>

Снимка: Президентство на Р България

Възстановяването на политическия диалог на най-високо ниво и успешно сътрудничество във всички области от взаимен интерес са главните цели на визитата на президента Румен Радев в Русия. Това заяви българският държавен глава по време на срещата си с руския президент Владимр Путин в резиденцията Бочаров ручей в руския курорт, предава БНР.

Румен Радев посочи, че очаква да се направи стратегически преглед в българо-руските двустранни отношения.

Разговорите на двустранно ниво с България ще продължат и с премиера Бойко Борисов, обяви руският президент Владимир Путин по време на днешната си среща в Сочи. Двамата обсъждат развитието на двустранните отношения в редица сфери.  Radev Radev

В началото на срещата руският президент приветства Румен Радев с добре дошъл и подчерта, че отбелязването на 140 години от Освобождението на България в резултат на Руско-турската освободителна война е една от най-важните дати в общата история на двете държави.

"С това двустранните ни отношения не се ограничават. Има много неща, които ни свързват. На 24 май ние ще отбележим Деня на славянската писменост. През есента в България ще има дни на културата в Русия. Засега няма да засягам икономически въпроси. Ще отбележа само, че миналата година видяхме ръст на двустранната търговия, това ни зарадва, но имаме повече възможности от това, което сме постигнали. След няколко дни ще приемем премиера на България и с него ще продължим диалога", заяви руският президент. 

От своя страна Румен Радев поздрави Путин с преизбирането му за президент за четвърти път и му пожела успешен мандат. Българският президент подчерта, че целта на визитата му е  възстановяване на политическия диалог на най-високо ниво след дългогодишно прекъсване и успешно сътрудничество във всички области от взаимен интерес.

"Аз чакам днес наистина да направим един стратегически преглед на нашите двустранни отношения, за да констатираме не само силните традиции и огромният потенциал, който имаме, но и да създадем необходимостта от реални действия. Имаме много интереси взаимни и в областта на търговията, и на икономиката, на енергетиката, както казахме, на образованието и културата. Затова ще се радвам днес на един откровен и задълбочен диалог, който да даде основа и положителен импулс на нашите правителства да работят в тази насока", заяви Радев.

По-рано агенция ТАСС съобщи, че българското министерство на енергетиката трябва да представи до края на юни на руската страна различни варианти за използване на произведеното руско оборудване за АЕЦ "Белене", включително за рестартиране на проекта. В съобщението, цитирано от БТА, се уточнява, че това е посочено в документи, които ще се обсъждат по време на днешната среща между президентите на България и Русия в Сочи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 20 rate down comment 3
bghighlander
преди 5 години
Ти верно си хахо! :) 1) Ердо знае, че тия му спасиха з***дник@ тоя път, втори шанс за него няма да има! 2) Рсунаците ги шкурили а нас не на ли шкурят? Джуджи щял да ни вземе черноморието! 3) Руснаците знаят кой ни дърпа конците и няма как да станат нещата с нас, щото се въртиме като втропоказатели! Ако сам не се уважаваш, няма кой да те уважава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 2
Hahoto
преди 5 години
Да бе, доста просташки руските коментари по наш адрес в сайтове им. Яко ги шкурят с пропаганда за лошите братушки - предатели. Как да им обясниш, че утре Ердо като изплющи пак някоя Сушка и врътне кранчето за газта от морето, ние им оставаме резервен вариант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 10
ABBA
преди 5 години
Според руските медии, нашето: хам сърби, хем боли е мурвенска работа.Или искаме поток и ни стиска, или американския остен изодзадзе винаги ще ни напомня за 500 години опупационно "присъствие"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 12
bghighlander
преди 5 години
К'во ще "преглеждаш" бе, ***? За да "преглеждаш"каквото и да е, трябва да си въоръжен до зъби и имаш топки, като Ердоган! Ние сме с гол г***з! *** с голяма уста!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още