IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавно предприятие поема контрола върху язовирите

След влизането на закона в сила общините ще имат три месеца да решат кои язовири да запазят за стопанисване и кои да прехвърлят

17:34 | 22.05.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

С пълно единодушие депутатите приеха на първо четене промените в Закона за водите, съобщи БНР. Само един народен представител се въздържа.

Промените предвиждат държавата да носи отговорност за язовирите.

След влизането на закона в сила общините ще имат три месеца да решат кои язовири да запазят за стопанисване и кои да прехвърлят.

След изтичането на този срок ще бъде създадено държавно предприятие, което да поеме собствеността и стопанисването както на общинските язовири, така и върху останалите съоръжения – държавни и частни, при желание на собствениците им.

Въвежда се категоризация на язовирите. Те се разделят на малки и големи, като по този начин се дава възможност за регламентиране на различните изисквания по поддръжката и безопасната им експлоатация.

Investor.bg припомня, че след обследване от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) съобщи, че в страната има общо около 6000 язовира. Установена са и собствеността им, големината, видът им и съответните потенциални рискове.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
megatone
преди 5 години
Ама нали държавата била "лош стопанин" и всичко трябвало да се приватизира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още