IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Финансите на американците се подобряват в първата година на Тръмп

74% от възрастните американци споделят, че финансовото им състояние в било добро през 2017 г.

13:03 | 23.05.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Делът на американците, които казват, че се справят „добре“ с финансите си се увеличава през първата година от мандата на Доналд Тръмп като президент, показват данни на Федералния резерв, цитирани от Ройтерс.

Данните съвпадат с подобрението при други показатели, отразяващи дългото възстановяване на САЩ от рецесията между 2007 ги 2009 г., включително години на стабилен ръст на заетостта и по-висок темп на увеличение на заплатите.

Централната банка на САЩ заяви, че 74% от възрастните американци споделят, че финансовото им състояние в било добро през 2017 г., което е с 4 процентни пункта нагоре спрямо нивата от 2016 г. Подобрението е най-силно при домакинствата с по-ниски доходи.

Все пак, около двама на всеки петима американци са изправени пред голяма вероятност от материални затруднения, като например неспособност да поемат разходите си за храна, медицинско лечение, жилище или комунални услуги, показва още докладът на Фед, който се основава на проучване на 12 246 души миналата година.

Също така, около един на всеки петима души съобщава, че лично познава някой, който е бил пристрастен към опиати. Изследването показва още, че белите са два пъти по-склонни да бъдат изложени на такава зависимост в сравнение с чернокожите или испаноговорящите, независимо от образователния им ценз, казва Фед.

Хората, които са били изложени на опиатна зависимост, дават по-лоша оценка на местната и националната икономика, въпреки че нивата на безработица в техните области не са по-високи, отколкото в райони, където хората са по-малко изложени на опиати, твърди Фед в доклада си.

"Този анализ подсказва необходимостта да погледнем отвъд икономическите условия, за да разберем корените на тази епидемия", посочва централната банка в изследването си.

Федералният резерв провежда проучването от 2013 г. насам, въпреки че миналата година участниците за първи път били запитани за своите зависимости.

Тръмп встъпи в длъжност през януари 2017 г. след кампания, която включваше обещания за засилване на икономиката и борба със зависимостите.

Докато нивото на безработица в САЩ спада няколко години преди Тръмп да влезе в Овалния кабинет, то продължава да пада и в момента – до 17-годишно дъно от 3,9%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
ТАКА: http://usdebtclock.org/ всеки може!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още