IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската икономика остава сред най‐неконкурентоспособните

Конкурентоспособността се подобрява спрямо 2015 г., но е налице влошаване спрямо 2007 г., сочи изследване

21:00 | 23.05.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българската икономика остава сред най‐неконкурентоспособните, расте, теглена от ЕС, продължава бавно да се възстановява, но без да блести. Това показва ежегодната оценка на конкурентоспособността на българската икономика на Центъра за изследване на демокрацията и на Института за развитие на управлението, Швейцария.

През 2018 г. България заема 48-мо място от 63 страни, което е подобрение със седем позиции спрямо 2015 г., но влошаване спрямо 2007 г. 

Дългосрочните фактори на конкурентоспособност на българската икономика остават устойчиво ниски, което прави вероятността за пробив в близките години много малка без съществена корекция в политиките на българските правителствени и бизнес лидери.

Основните предизвикателства пред икономиката на България са:

- Подобряване на ефективността на съдебната власт и публичната администрация;

- Пренасочване на повече квалифицирана работна ръка от публичния към частния сектор;

- Насочване на повече финансиране от ЕС към професионално образование;

- Приоритизиране на развитието на националната система за иновации в законов, както и в бюджетен аспект;

- Завишаване на прозрачността и европейската интеграция в българската енергийна система.

Бизнесът продължава да оценява като сериозен проблем “изтичането на мозъци”. За четвърта поредна година данните за общата и младежката безработица бележат понижение, като важна причина остава напускането на страната от много млади хора. Това, в комбинация с ниското равнище на заплащане в сравнение с Европа, в повечето сектори продължава да се създават предпоставки за изтичане на квалифицирани кадри зад граница и увеличение на дела на скритата икономика в България.

Тежестта от спазването на регулациите и липсата на одитна култура и добри счетоводни практики също са посочени от бизнеса като значителни пречки. Още веднъж се потвърждава нуждата от увеличаване на международния опит, адаптивността и гъвкавостта на българските фирми. Същевременно България се нарежда сред водещите места по инвестиции в телекомуникациите, комуникационни технологии и дигитални умения, което показва потенциала за развитие на таланти и високо обучени кадри, при наличие на необходимите политики, добро управление и инфраструктура.

Положително се оценяват размера на данък печалба, общият размер на корпоративните и лични данъци, размерът на правителствения дълг, възможността за бързо и безпроблемно регистриране на нови фирми и регулациите на пазара на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 7
nikolait
преди 5 години
България никога не може да се изравни с конкуретноспособни страни от ранга на Турция или подобни. Това са експортни страни, които не могат да бъдат бити в цени. Затова България трябва да заложи на силно вътрешно потребление. А валутните приходи ще дойдат от високи цени на туристически продукти, цена на имоти(всичко на топ качество), инфраструктура и високи технологии и земеделие. Дори от образование и университети. За Европа достъпа до България е лесен, но навсякъде другаде, вкл в Турция или Западните Балкани тя е в люта конкуренция с огромни държави. Затова ще бъдат склонни да плащат по-високи цени(оттам и заплати).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 10
kotvata
преди 5 години
днес ЕЦБ левъ е надценен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 13
michaelis12
преди 5 години
нормално в Колония последна дупкка на каваллчока с валутен борд, а "спецовете на маса" искат и вкарване на еврото, мммаамоооууу, добре че ЕСто не са такива иддиоти кат наще и ни казаха "Я у левоо ..." с Евро или валутен борд мое се конкурираме със Сомалия или Сиера Леоне .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още