IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път в поклонението пред Св. Кирил в Рим се включи македонска делегация

Да празнуваме заедно, вместо да се караме, призова Борисов

13:29 | 24.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

За първи път в традиционното поклонение пред гроба на Св. Кирил в Рим на 24 май освен български политици имаше и представители на Македония.

Министър-председателят Бойко Борисов и водената от него официална делегация участваха в поклонението в базиликата „Сан Клементе“ в Рим съвместно с делегацията на Македония, водена от министър-председателя Зоран Заев, съобщи пресцентърът на МС. 

„Да празнуваме заедно, вместо да се караме“, с тези думи се обърна премиерът Борисов към македонския си колега Заев при пристигането в базиликата.

Отслужен беше молебен на гроба на Св. Кирил от Западно и Средноевропейския митрополит на Българската православна църква Антоний. Молебен беше отслужен и от македонските свещеници, които присъстваха на службата.

Премиерът Бойко Борисов е на посещение в Рим, където утре ще бъде на аудиенция при главата на Римокатолическата църква по случай 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. В състава на официалната делегация са включени представители на вероизповеданията в България, на академичната общност и дейци на културата.

„Сан Клементе“ е християнска базилика в Рим, където на 14 февруари 869 г. е погребан Св. Константин-Кирил Философ. От базиликата е останала криптата, в която се намира гробът му. Той е обкръжен от мемориални украшения, подарени от различни славянски народи. През 1929 г. е поставена мозайка с портрета на Св. Кирил и с надписи на български и италиански език, подарък от Българската православна църква.

Вижте повече в материала на Bulgaria ON AIR.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още