IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Вашингтон отмени срещата с Ким?

За американския президент това безспорно е сериозен удар, но той нямаше друг избор

09:00 | 25.05.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Всичко можеше да е толкова хубаво, поне от гледната точка на Доналд Тръмп. Той и Ким Чен Ун можеха на 12 юни да станат приятели в Сингапур, а Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия. А Тръмп – да получи Нобеловата награда за мир.

Мечтата се пръсна - поне засега. С отмяната на срещата на върха от страна на Тръмп САЩ и режимът в Пхенян се връщат към отношенията си на „изчакване и нападки". Очаква се нов кръг на обвинения и дивата военна реторика. Да, дори военен конфликт в Азия не изглежда невъзможен. Тръмп вече заплаши с насилие след отмяната на срещата, ако Ким скоро не се откаже от своя ядрен арсенал: „Нашите военни са готови".

След временното отпускане на напрежението и истинска севернокорейска дипломатическа офанзива отношенията между Вашингтон и Пхенян бяха значително охладени в продължение на няколко дни. Преди всичко ставаше все по-ясно, че очевидно има напълно различни идеи за това какво всъщност трябва да се постигне в Сингапур, пише германският Der Spiegel.

Американците очакваха „необратимата, доказуема и пълна“ отмяна на ядрената програма на Северна Корея. Въпреки това преговарящите от САЩ не получават никакви сигнали от своите севернокорейски партньори през последните няколко дни, че Ким действително би се съгласил на това. 

В същото време е налице ясно доловимо изостряне на севернокорейската реторика: американският вицепрезидент Майк Пенс е описан като „глупав", а заместник-министърът на външните работи на Северна Корея Чое Сон Хуи дори заплаши Вашингтон с "ядрена конфронтация" в сряда, ако не се стигне до споразумение.

И така - Тръмп стигна до точката на дърпане на аварийната спирачка. Очевидно той не иска да попадне в ситуация, в която да се откаже от основното си искане по време на срещата на върха, а Ким да излезе от нея като големия победител. Освен това вероятно той е осъзнал опасността, че Ким може да го изпревари и самият той да отмени срещата, а после Тръмп да изглежда още по-слаб. Така че той избира по-малкото зло – поне от негова гледна точка.

Последна актуализация: 17:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 5 години
Глупците, които не знаят историята са обречени да повтарят същите грешки... за теб говоря, въпреки че не си в позиция да взимаш решения.Иначе по темата, колегата е прав... 2:0 за ким.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
KPetkov
преди 5 години
И каква точно е причината да просят храна? Предполагам не са санкциите, които американците са им натресли от 70 години. Първо ги избиваха с ***, после санкции, ама гадните севернокорейци продължават да мърдат. Дее.бааа и *** гнусни, а? Ким казва, хайде да преговаряме, оня Болтън излезна да разправя, първо либийския модел и чак после преговори. Знаем го либийския модел много добре. Американците и те го схванаха либийския модел, ама от голямото цоц.ане трудно ще откъснеш американското ВПК.В САЩ 40 млн са под прага на бедността, а в Северна Корея, да приемем, че цялото население е под прага според западните стандарти, само 26 милиона. Кой е по-зле САЩ или Северна Корея, и говорим за страна, която е под ефективна обсада от 60-70 години.https://poverty.ucdavis.edu/faq/what-current-poverty-rate-united-states
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 5
0pk
преди 5 години
Айде стига са умирали от глад всичките. И у нас тука ровят по кофите. Не да ги остави да се оправят както щат, не те санкции повсеместно налагат великите жандарми. Храна били просели. От ООН като са толкова хуманни, що не натиснат ФАЩ да махнат ембарготата разни? Нали затова гладуват хората, не могат търговия да въртят нормално. На тебе като ти вържат ръцете и ти ше ходиш да се молиш да ти бършат заадника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 5
bghighlander
преди 5 години
До колкото си спомням аха-аха да започнат преговорите и ФАЩ и Южна Корея почнаха едни мащабни военни маневри по границата с КНДР! Ким не е *** и разбра, че го еб***в***т!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 19
bgMan
преди 5 години
Много сте ми интересни тези дето пишете точки в полза на С.Корея при положение че още от създаването си тя всяка година продължава да проси храна от ООН и севернокорейци продължават да умират от глад със стотици хиляди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 6
Toranaga
преди 5 години
2:0 в полза на С.Кореа!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още