IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създателят на Android слага хардуерната си компания на тезгяха

Оценяваният на до 1 млрд. долара стартъп Essential Products Inc. обмисля продажбата си според Bloomberg

11:00 | 25.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Essential&nbsp;</p>

Снимка: Essential 

Essential Products Inc., стартъп, съоснован от създателя на Android Анди Рубин, който започна дейността си през миналата година с големи фанфари и много фенове, обмисля продажбата си и отмени разработването на нов смартфон, предава Bloomberg, позовавайки се на свои източници, запознати с въпроса.

Стартиращата компания е наела Credit Suisse Group AG, за да я консултира по потенциална продажба и е получила интерес от поне един кандидат, казват източници. Essential вече активно се проучва от потенциални купувачи, каза един от източниците. Стартъпът, част от инкубатора на Рубин Playground Global, набра около 300 млн. долара от няколко инвеститори, включително Amazon.com Inc., Tencent Holdings Ltd. и Redpoint Ventures. Той бе оценен на между 900 млн. долара и 1 милиард долара преди около година, според анализ на Equidate, който управлява пазар за дялове на частни компании.

Essential също така привлече инвестиции от Hon Hai Precision Industry Co., познат също като Foxconn, партньорът в производството на нейния смартфон, представен през миналата година. Sprint Corp., която търси популярен флагман, стартира значителна маркетингова кампания за устройството на Essential, когато то бе представено. Стартъпът е похарчил повече от 100 млн. долара за разработването на първите си продукти, около една трета от парите, които бе събрал за изграждането на компанията, казват източниците.

Текущите дискусии са фокусирани към продажбата на цялата компания, включително патентното ѝ портфолио, хардуерните продукти като оригиналния смартфон, предстоящо умно домашно устройство и прикачена към телефона камера, твърдят източниците, които са пожелали да не бъдат идентифицирани, защото преговорите са частни. Техническият талант на Essential, включващ наетите от Apple Inc. и Google Alphabet Inc. служители, вероятно ще бъде част от сделка. Компанията все още не е взела окончателно решение за продажба, казват източниците.

Говорителка на Essential отказва да коментира темата, а говорител на Credit Suisse не е отговорил веднага на искането за коментар.

55-годишният Рубин, който разработва телефони в продължение на почти 20 години, формира базирания в Пало Алто, Калифорния, Playground, след като напусна Google през 2014 г. През ноември миналата година той си взе кратка почивка заради медийни материали за неправомерно поведение на работното място при предишния си работодател.

Рубин отговори на материала на Bloomberg с публикация в Twitter. „Ние винаги сме в процес на разработка на много продукти едновременно и понякога отменяме някои в полза на онези, за които смятаме, че ще са по-големи хитове", написа той. „Ние полагаме всички усилия за създаване на бъдещи продукти, променящи играта, които включват мобилни и домашни продукти". 

Оригиналният телефон на Essential бе пуснат през август след няколко седмици забавяне. Дебютира с керамична задна част, докато тялото отстрани е от титан. Хеговият Android софтуер е почти идентичен с версията, работещи на телефоните Pixel на Google, което му дава още едно уникално предимство при продажбите.

Компанията работеше отдавна по нов модел, но отложи разработката на устройството. Тя  пренасочи усилията на инженерите и други ресурси към предстоящия смарт продукт, който е напът да бъде пуснат до следващата година, казват източниците на Bloomberg.

Essential може да реши да се върне към бизнеса с телефони и да проучи възлагането на това на производител, различен от Foxconn, който да разработи устройство с марката Essential. Това би спестило на стартъпа трудния процес на разработка, но все пак би му дало присъствие на пазара на смартфони.

Оригиналният телефон се сблъска със сериозни затруднения веднага след пускането си в продажба, след като купувачите започнаха да се оплакват от лошите възможности на камерата, от проблеми със сензорния екран и от проблеми при осъществяването на телефонни разговори. Също така и апаратът не се продаваше достатъчно добре. Първоначалната цена на телефона бе 699 долара, същата като на iPhone, разглеждан като конкурент. При тази цена компанията продаде по-малко от 20 000 единици чрез уебсайта си и трети партньори по дистрибуция, твърди един от източниците. През октомври миналата година Essential понижи цената с 200 долара, което насърчи продажбите. Компанията е продала поне 150 000 броя досега.

През първата си година Essential също така се изправи пред сътресения, свързани със служителите си. Тя загуби десетки хардуерни и софтуерни инженери, както и висши ръководни кадри. Брайън Уолъс, вицепрезидент по маркетинга, напусна само седмици след стартирането на дейността на компанията. По-рано през тази година се оттегли и Джо Тейт, ръководител на хардуерните инженери. 

Вижте повече в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още