IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон: Повече френски компании трябва да инвестират в Русия

„Франция е наш стар, традиционен и надежден партньор“, каза на свой ред Владимир Путин в рамките на руско-френска икономическа конференция

17:15 | 25.05.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Еманюел Макрон и Владимир Путин по време на церемония по официално подписване на двустранни договори в четвъртък. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Еманюел Макрон и Владимир Путин по време на церемония по официално подписване на двустранни договори в четвъртък. Снимка: Ройтерс

Президентът Еманюел Макрон призова френските компании да инвестират повече в Русия, където според него страната му може да постигне повече. Особен акцент на френските инвестиции той постави върху секторите на хранително-вкусовата промишленост, космическата индустрия и цифровизацията, предаде БТА.

„Отношенията ни имат голямо бъдеще, тъй като Европа се простира от Атлантика до Урал“, заяви държавният глава, който участва заедно с руския си колега Владимир Путин в руско-френска икономическа конференция в рамките на Международния икономически форум в Санкт Петербург. Френският държавен глава е в Русия от вчера.

От своя страна Путин приветства увеличението на търговския обмен между двете страни с 16,5 на сто през 2017 година до 15,5 милиарда долара. Той обаче отбеляза, че това е значително по-малко в сравнение с търговския обмен с Китай, най-големия търговски партньор на Москва, възлизащ на 85 милиарда долара и с перспектива скоро да достигне 100 милиарда долара.

„Франция е наш стар, традиционен и надежден партньор. Тя винаги се е стремила да защитава своя суверенитет, което е залог за стабилност в отношенията“, допълни руският президент.

Търговията между Франция и Русия се възстанови след срива, последвал въвеждането на първите санкции срещу Москва през 2014 година заради украинската криза, на които страната отвърна с ембарго върху повечето европейски хранителни продукти.

Около 500 френски компании развиват дейност в Русия, където дават работа на близо 170 000 души, най-вече в енергетиката, промишлеността и финансовия сектор.

„Можем обаче да направим много повече“, отбеляза Макрон, призовавайки новите бързоразвиващи се компании, както и малките и средни предприятия да започнат работа в Русия. Нито една френска компания през последните десет години не е напуснала руския пазар, допълни френският президент.

Сред петдесетината споразумения и договори, подписани по време на посещението на Макрон, най-значителната е обявената от Total инвестиция от 2,5 милиарда долара за придобиването на 10 процента от нов мащабен проект за втечнен природен газ в партньорство с руската Новатек в района на Арктика.

По отношение на темата за газовата свързаност Путин посочи, че газопроводните системи на Русия, свързани с потребителите в Европа, на практика нямат конкуренти.

Всичките ни тръбопроводни системи, свързани с основни потребители в Европа, на практика нямат конкуренти, стига Европа да иска да остане конкурентоспособна, а не да купува три пъти по-скъпо от други производители, каза още руският държавен глава, според когото износът на руски газ за Европа рано или късно ще бъде либерализиран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
мистралите май ще плуват навсякъдесамо дето ще са под египетски флаг и с изцяло руски екипаж и въоръжение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 5
0pk
преди 5 години
Е колко да е надежден партнер... Мистралите къде плуват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 5 години
Всички които пишете небивалици, знаете ли че Франция има БВП 2.5 трилиона долара? Сумата от търговския оборот между двете страни е 15.5 милиарда - пренебрежимо малка сума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
bgMan
преди 5 години
Накратко казано ЕС се еманципира напълно от САЩ и им се изплю в лицето.Точно за каквото се бориха сички русофилчета и тролчета. Кога ще празнуваме великата победа другари? Редно е да почерпите за победата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 3
Varfor
преди 5 години
Тепърва ще наблюдаваме сближаване между ЕС и Русия. Тръмп е основна причина за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
KPetkov
преди 5 години
Каква стана тя? Май целта е постигната. Изгониха дребните рибки и сега ще си цакат белотчето сами :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още