IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът Ала-бала

Доналд Тръмп провали редица международни сделки на САЩ, но досега не е сключил нито едно важно споразумение

20:38 | 25.05.18 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Разбира се, след отменената среща на върха с Корея е лесно да се излее една кофа с помия над Доналд Тръмп. Би било много по-хубаво да го поздравим: за успешна среща на върха, за великия мирен договор между САЩ и Северна Корея, за розовото бъдеще за цялата Азия. Разбира се, той можеше да спечели Нобелова награда за мир.

Понастоящем той все още може да достигне до Нобеловата награда. Но сега всичко стана много по-сложно. Провалът на срещата показва основния проблем на президента на САЩ, като под лупа: Тръмп очаква прости решения, но в дипломацията простите решения обикновено са малко вероятни. Особено когато става въпрос за Северна Корея, пише в свой коментар за Der Spiegel Роланд Нелес. 

Всеки, който някога е вярвал, че този бизнесмен в Белия дом чрез своята неконвенционална природа може да стигне до бързи, великолепни резултати, най-вероятно сега ще се сблъска с реалността. Наблюдаваме безпрецедентна политическа драма: първо се блъфира и заплашва, после се ласкае, след това отново се заплашва, после отново се ласкае. Резултатът е напълно непредвидим, както и двамата главни герои – Тръмп и Ким.

Случаят все още може да завърши по един или друг начин. Но едно е сигурно, Тръмп залага всичко с максимална отдаденост. Неговата репутация като велик посредник е заложена на карта, както и неговата външна политика като цяло, неговият широк, агресивен стил, самотата му. Тръмп не само обеща да реши проблема със Северна Корея с „Изкуството на сделката". Той също така изказа готовност да успокои конфликта в Близкия изток и да договори с Иран нова ядрена сделка.

Споразумението със Северна Корея трябваше да стане шедьовърът на Тръмп. Той искаше да затапи всички зложелатели и критици, както в страната, така и сред съюзниците. В характерния си стил той обяви почти всички свои предшественици, включително техните външни министри и висши служители, за неспособни. Сега той трябва да реши проблема, ако не иска да се бламира напълно. Но досега постигна... нищо. Само много ала-бала.

Тръмп се нуждае от сделката най-малко толкова спешно, колкото и Ким Чен Кн, който желае да изведе страната си от международната изолация. Това обяснява защо Тръмп оставя открита възможността за сключване на споразумение. Както пише в писмото си до Ким, така и в изявленията си, Тръмп признава, че все още е готов да преговаря.

В крайна сметка може би Тръмп ще направи някакъв компромис и ще го продаде като огромен успех. В противен случай няма да постигне бързо решение. Малко вероятно е Ким да отговори в максимална степен на изискванията на Тръмп и да се откаже от всички оръжия, преди санкциите да бъдат облекчени. Макар че би било желателно, разбира се.

С лека ръка Тръмп провали постигнатите от своя предшественик Барак Обама сделки – с Иран, за климата, за търговията. Не на последно място – защото и в тях има компромиси. „Абсолютен боклук“, смята Тръмп. Но той не постигна дори едно важно и устойчиво споразумение. И сега е крайно време да направи това, и то без да започне война. Така се прави държавническо изкуство. Ала-бала не стига.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
баси, как са ти промили мозъка напоследък... :):) само ти се привиждат някви неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 6
fri
преди 5 години
този фейк сайт с фейк *** ще си отиде скоро, когото ЕС се разпадне или клекне пред САЩи тогава ще видим кой ще е ала-бала! :))))- кой ли ви чете и вярва на скалъпентие фейк-статии "анализи"?- освен да ви се посмем - хаха :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 5
bgMan
преди 5 години
Добре че ала-бала стана президент. За предпочитане е пред хомосексуалистите демократи привърженици на военна конфронтацията с Русия, поддръжници и спонсори на Саудитска Арабия и международния тероризъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 14 rate down comment 18
khao
преди 5 години
Гаранция няма да спечели втори мандат... опонента на изборите беше супер куц кон. Нещо като победата на нашия льотчик... подарена победа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 18 rate down comment 13
Lucifer
преди 5 години
Каквото и да си мислим, Тръмп си е болен мозък! Но някои още по-болни мозъци си помислиха че само луд би могъл да оправи кашата в която се намират сега! И решиха да експериментират. Но вече се вижда на хоризонта небивала катастрофа! Тръмп няма да бъде преизбран за 2 мандат, дори и този няма да завърши....просто америка няма да издържи на самоизолацията в която перчема я вкарва! Все пак целия останал свят не приема сегашния безогледен диктат! Но от тоя провал ще има печеливши, и това няма да е новата велика америка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 16
khao
преди 5 години
Не се заягам от плиткоумници, спокойно, ***. :) забавлявате ме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 20 rate down comment 9
lozkhris
преди 5 години
Съжалвям, ако съм те засегнал - разликата между мен и теб е, че аз знам къде и как да слагам члена, а ти , очевидно къде да СИ го слагаш...:)Комплексар си ТИ.... или беше ИТ...WhateverМожеш да изкараш човека от селото, ама селото от човека - не. Погледни в огледалото и марш обратно на къраСмешник:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 11
khao
преди 5 години
Член за тебе! ... :)))) комплексар: ))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 9
lozkhris
преди 5 години
Толкова неграмотни писаници само под една публикация... Никой за употреба на пълен определителен член явно не е чувал...И тва са ми умните глави, къде разбират от какво ли не, че и от икономика...Разбъркването на геополитиката и разрушаване на статуквото може да е хубава идея, само че когато е изпълнена от един абсолютен клоун, при това еврейска кукла, дет не знае какво ще реши след закуска.... сори, това едва ли е "умна" политика. Да, на всички им писна от чер.нилката и оная кикимора, както и от естаблишмънта...Но ако бабулята беше слушала мъжа си, вместо да се опитва да става Сеирамида в нов вариант, щеше още през 2008 да е станала Президент... Така че хайде по полека с Тръмп - и на малките деца е ясно, че не става и за сдръжка на метла. Фактът, че е на хранилка на другата еврейска банда, която се бори за надмощие, а старата не пуска кокъла, не го прави нещо повече от обикновен ББ...Самостоятелността му е колкото на 35 годишен български IT лангур, живеещ все при мама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 6
khao
преди 5 години
Инвеститора ала-бала е фен на президента ала-бала. :))))Хахаха...охх,света се напълни с гръмогласни палячовци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още