IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще върне на Турция 1 млрд. долара за газ, доставен през 2015 и 2016 г.

Ердоган призова турците да заменят своите долари и евро с лири

10:10 | 27.05.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Турция и Русия са постигнали споразумение за отстъпка в цената на руския газ, доставен през 2015 и 2016 г., предаде ТАСС. 

На митинг на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в източния окръг Ерзурум Ердоган каза, че през 2015 г. Турция е поискала от Русия да й предостави отстъпка в цената на природния газ, но руската страна е отказала да удовлетвори искането и Анкара се е обърнала към международен арбитраж, предаде БТА.

"След дългите обсъждания бе постигнато споразумение за отстъпка в размер на 10,25% за газа, доставен през 2015 и 2016 г. Разликата в плащанията за тези две години, а именно 1 млрд. долара, ще бъде върнат на републиката", каза Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Междувременно Ердоган призова турците да прехвърлят валутните си спестявания в лири, за да подкрепят слабата национална валута, която изгуби около 20% от стойността си спрямо американския долар тази година, предаде Ройтерс.

"Братя мои, които имате долари или евро под възглавниците, отидете и сменете парите си за лири", призова Ердоган на митинга, цитиран от БТА. Митингът се провежда преди парламентарните и президентски избори на 24 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
mitkomik
преди 5 години
ХАХАХАХАХАХАХА, тая новина е за бисери и вицове :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още