IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредна надежда за среща САЩ - Северна Корея окуражи азиатските пазари

Енергийният сектор обаче пострада заради поевтиняващия петрол

11:07 | 28.05.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повечето азиатски борси успяха да заличат по-ранните си загуби и да затворят на плюс в първата сесия за седмицата след положителните новини около поредния обрат в отношенията между САЩ и Северна Корея, обобщава CNBC.

Японският бенчмарк Nikkei 225 се повиши с 0,13% до 22481,09 пункта. По-широкият измерител Topix се понижи с 0,2% на фона на отчетения спад от 4,24% от петролния подиндекс заради сериозния натиск върху цената на „черното злато“.

В Южна Корея показателят Kospi увеличи стойността си с 0,74% до 2478,96 пункта, след като нарасна оптимизма, че срещата САЩ – Северна Корея може все пак да се проведе въпреки отмяната й през миналата седмица. Стоманопроизводителите и компании от сектора на промишлеността бяха сред най-добре представилите се в понеделник, докато технологичният сектор остана на червена територия. Акциите на Posco поскъпнаха с 3,03%, а на Hyundai Steel – с 16,7%.

На борсата в Хонконг индексът HangSeng напредна с 0,71% до 30804,97 пункта. В континенталната част на страната обаче измерителят Shanghai Composite изтри 0,20% от стойността си до 3135,08 пункта.

Австралийският измерител S&P/ASX финишира в червената зона с понижение от 0,48% до 6004,02 пункта, като върху представянето на пазара натежаха енергийния и суровинния сектор. Книжата на Woodside Petroleum и Beach Energy поевтиняха съответно с 3,56% и 9,01%.

Пониженията, които отчита енергийният сектор на азиатските борси в понеделник, се дължи на продължаващото движение на цените на петрола в посока надолу заради заявките на Саудитска Арабия и Русия да увеличат доставките си, като на този фон липсват и сигнали за свиване на производството в САЩ.

Във фокуса на инвеститорите е и новия обрат в двустранните отношения между Северна Корея и САЩ. Американският президент обяви в Twitter, че негов екип е пристигнал в Северна Корея, за да подготви евентуалната среща между него и севернокорейския лидер Ким Чен Ун. През миналата седмица Тръмп  съобщи, че се отказва от силно очакваната среща, но после каза, че тя може да се състои на 12 юни в Сингапур, както беше планирано първоначално.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още