IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минчо Бенов: Голяма част от жилищата в България са пренаселени

Това води до дисбаланси в редица региони на страната и „гетовизирането“ на цели квартали, каза директорът на  Habitat for Humanity Bulgaria 

12:16 | 28.05.18 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Голяма част от жилищата в България са пренаселени и причината за това е влошената достъпност на домовете. Това каза Минчо Бенов, национален директор на Habitat for Humanity Bulgaria при откриването на международната конференция "Устойчиви градове - Нови предизвикателства и възможности пред общините".

Той цитира данни, според които 52,8% от младите българи на възраст между 25 и 34 години живеят с родителите си, като по този показател страната ни е на второ място в ЕС след Словакия.

Според Бенов проблемите с влошената достъпност на жилищата у нас се съпътстват от поне още три проблема. Първо, липсата на алтернативни модели за достъп до жилища – например строителство на жилища на непазарен принцип. Второ, малък брой социални жилища, чийто процент продължава да е символичен. И трето, липсата на кредитно-спестовни механизми, които да осигуряват достъп до жилища.

Бенов посочи, че пренаселеността води до дисбаланси в редица региони на страната, влошена демография и голям необитаван жилищен фонд, както и до „гетовизирането“ на цели квартали, съчетано с незаконно жилищно строителство.

„Нашата организация от години строи жилища за семейства, които имат поне две непълнолетни деца, относително ниски доходи, но не са социално слаби и не притежават собствено жилище. Искаме да демонстрираме добра практика и модел, който може да бъде мултиплициран“, каза Бенов и допълни, че за тази цел е необходим ангажимент на местните власти и регламент на национално ниво. 

 „Когато говорим за устойчиво развитие, трябва да си припомним, че предизвикателствата на градското развитие бяха разглеждани фрагментарно. Необходимо е да разглеждаме въпросите в тяхната цялост“, каза от своя страна Малина Крумова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Тя допълни, че трябва да се търсят интегрирани решения, а не решения по сектори.

Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България, даде своето определение за устойчива община – да разполага с добра, чиста и зелена среда, ниска престъпност, силна икономика, да предоставя равен достъп до качествени публични услуги и равни възможности за развитие през целия живот.

Изследвания в последните години установиха, че до 2030 г. трима на всеки петима души ще живеят в градовете. „За градските власти е важно да създават и изучават модерни тенденции в градското управление, които да ни позволят да отговорим на очакванията на обществото“, каза Георгиева.

Тя допълни, че градовете привличат повече население в трудоспособна възраст, генерират по-голям брутен вътрешен продукт и имат по-голям ръст на заетостта. Това води да големи предизвикателства в социален аспект, като необходимост от изграждане на повече жилища, по-добра транспортна инфраструктура и повече мерки за интеграция на уязвимите групи.

Тя съобщи, че до 2023 г. 25 общини трябва да изградят около 500 социални жилища със средства от Европейския фонд за регионално развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 1
Hahoto
преди 5 години
Много неясно написан материал. Цитати, които не звучат в контекста и никакви примери за сравнение. Ще ме прощавате, но с две думи - Много посредствено написано! Ако Минчо не ви е обяснил добре и не сте го разбрали за нас направо е невъзможно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още