IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващите ще борят корупцията в ДАИ с нова структура

Заради съмнителни практики на администрацията ще бъде създадена Българска автомобилна камара

14:24 | 28.05.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

След поредната порция скандали в изпълнителната агенция "Автомобилна администрация", управляващите са решили да се справят с корупцията и съмнителните практики във ведомството като създадат Българска автомобилна камара. Планира се новата структура да издава лицензите на автомобилните превозвачи. Под законопроекта за камарата са се подписали депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля".

Предвижда се всички превозвачи за бъдат задължени да членуват в професионалното сдружение, а то освен да издава лицензи, да следи за спазването на правилата и да спира некоректните фирми от движение, става ясно от мотивите към внесения в деловодството на парламента проект.

Членуването на всички превозвачи ще даде възможност пазарните участници да бъдат равнопоставени, твърдят вносителите. 

„По-тясното ангажиране на предприятията от сектора в процеса на управлението на обществените отношения, свързани с автомобилния транспорт, допринася за повишаване на прозрачността, повишаване на професионалната квалификация, а оттам и създаването на висококонкурентна среда, в която българските транспортни предприятия ще упражняват своята дейност“, пише още в мотивите.

Според вносителите това ще противодейства на съществуващи нерегламентирани практики във връзка с лицензирането на превозвачи. 

Законопроектът предвижда бъдещата камара да води регистър на автомобилните превозвачи, който ще е част от европейската система за обмен на данни.

Камарата ще се самофинансира от членски внос и от таксите, които ще събира за предоставяните услуги, гласи проектът. Не се предвижда създаване на нови бюджетни структури. Транспортното министерство ще продължи да събира таксите за издаване на лицензи, както и в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
angelradkov
преди 5 години
Защо създаването на тази камара не е по инициатива на превозвачите, а на партии.??? И сега превозвачите ще трябва да плащат на две институции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 5 години
Разлика няма, само раздуване на администрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още