IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианският президент възложи на бивш служител на МВФ да състави правителство*

Правителството на Котарели ще управлява страната до провеждането на нови предсрочни избори

14:31 | 28.05.18 г. 3
<p>
	Карло Котарели. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Карло Котарели. Снимка: Архив Ройтерс

Италианският президент Серджо Матарела назначи бившия служител на Международния валутен фонд Карло Котарели за временен премиер със задачата да се опита да състави ново правителство и да сложи край на политическата и конституционна криза в Италия, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Новономинираният за премиер на Италия Карло Котарели каза днес, че много бързо ще състави правителство, което ще управлява страната до нови предсрочни избори, които да се състоят през есента или в началото на следващата година, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Ще представя в парламента програма, която, ако спечели подкрепата на депутатите, ще включва и одобряване на бюджета за 2019 г. Тогава парламентът ще бъде разпуснат и ще има избори в началото на 2019 г.", каза Котарели малко след като президентът на страната Серджо Матарела го номинира за служебен премиер. Той обеща неговото правителство да бъде политически неутрално.

"При липса на доверие (от страна на парламента), правителството незабавно ще подаде оставка и главната му функция ще бъде всекидневното управление на страната до провеждането на избори след месец август", добави Котарели.

Популисткото Движение "Пет звезди" и националистическата дясна партия "Лига" дадоха да се разбере, че няма да подкрепят правителството в парламента, което означава, че това правителство може да бъде само служебно. Вчера президентът не одобри състава на правителството, предложено от техния коалиционен кандидат за премиер Джузепе Конте, който в резултат се отказа от мандата си да състави правителство.

В Италия, която е третата по големина икономика в еврозоната, се правят опити да се състави ново правителство след изборите през март. В края на миналата седмица извънсистемните сили се отказаха да сформират управляваща коалиция след противопоставяне с президента заради избора им за министър на икономиката.

Номинираният за премиер на Италия Джузепе Конте се отказа да прави опити за съставяне на правителство, след като по-рано в неделя италианският президент Серджо Матарела отхвърли кандидатурата за министър на икономиката на 81-годишния евроскептик Паоло Савона, издигната от крайнодясната партия Лига и антисистемното „Движение 5 звезди“.

В сряда президентът на Италия Серджо Матарела даде мандат на новодошлия в политиката Конте да оглави коалиционно правителство. Конте, който е професор по право във Флоренция, трябваше да състави списък от министри и да го представи за одобрение на президента, преди кабинетът да положи клетва.

Италия изпадна в задънена улица след изборите през март, на които никоя политическа сила не можа да получи мнозинство в парламента. След седмици безрезултатни преговори между различни политически партии, "Пет звезди" и "Лигата" най-накрая се договориха в петък да управляват заедно. Те се зарекоха, че ще се опълчат на правилата на ЕС за валутния съюз, финансовата дисциплина и имиграцията.

*Информацията е обновена в 15:28 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 21 rate down comment 0
Mohave _
преди 5 години
Грешката може и да се окаже вярна , и то не само за политическата , но и за икономическата , въпреки обратната им зависимост . Едва ли обаче споменаването на МВФ води до някакви асоциации .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още