IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До началото на 2024 г. магистрала "Хемус" ще бъде завършена изцяло

Около 160 км от аутобана ще бъдат завършени до края на 2021 година, прогнозира регионалният министър

16:02 | 28.05.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

До началото на 2024 г. автомагистрала "Хемус" ще бъде завършена изцяло, каза във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. По думите му този график не е оптимистичен, а реалистичен.

В рамките на изминалата година е започнало реалното строителство на деветкилометровата отсечка от Ябланица до разклона за Тетевен, очаква се отсечката да бъде приключена до година и половина, посочи той, цитиран от БТА.

Приключва и проектирането на 52 км между пътен възел "Боаза" и разклона за Ловеч и Плевен. Според новите разчети тази част от трасето ще спести между 200 и 300 млн. лева от предвидения бюджет, а пускането в експлоатация на лота се очаква през 2020 година. 

През август тази година ще стартира тръжната процедура на 85 километровото трасе от разклона Ловеч-Плевен до разклона за пътя Русе-Велико Търново, за да може през 2021 година да бъде реализиран и той, каза Нанков.

Министърът прогнозира, че около 160 км от магистралата ще бъдат завършени до края на 2021 година.

В най-изостанала фаза е 90-километровият участък от разклона Велико Търново-Русе до пътен възел Буховци. Реалното изграждане на 16-километровото трасе между пътните възли Буховци и Белокопитово ще започне след около два месеца и половина, отбеляза Нанков.

Той посочи, че съкратените срокове няма да повлияят на качеството на строителството.

Министърът коментира, че обществената поръчка за строителство на пътя "Велико Търново - Русе" може да започне още в рамките на тази година, ако съдебното решение по обжалването за ОВОС бъде в полза на АПИ.

Участъкът от 133 км е разделен на три отсечки, той ще обхваща бъдещото трасе към втория мост на Дунав при Русе и пътния възел до град Дебелец. Нанков подчерта, че за финансирането на пътя ще са нужни малко над 1 милиард лева, а пътят трябва да бъде завършен в средата на 2022 година.

Пред журналисти министър Нанков коментира, че очаква от приходите от ТОЛ системата след средата на 2019 година да бъдат ремонтирани пътни участъци, за които през тази година няма предвидени средства. 

До месец и половина ще приключи техническото проектиране на ремонтите за три тунела около Велико Търново, ако няма обжалване, през есента ще започнат ремонтите с бюджетни средства, смята той. 

Министър Нанков участва в работна среща с представители на местната власт, народни представители и институции, свързана с пътната инфраструктура в Северна България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 6
Грую Груев
преди 5 години
Мога да вържа бас, с който си пожелае, че до началото на 2014 магистралата няма да е завършена като такава. Дори и в скопения вариант няма да е завършена - говорим си, колкото да не заспим, ама стадото вЕрва и гласува. Питали Бойко - вие "за" или "против" Царя сте?, а БХ рекъл - аз съм вместо него :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още