IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: Плоският данък не върши работа

През 2019 г. ще се вдигат лихвите и по депозитите, и по кредитите, прогнозираха учени от Института за икономически изследвания при БАН

16:43 | 28.05.18 г. 70
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Учени от Института за икономически изследвания при БАН с прогнози за макроикономическото развитие на България.<em> Снимка: </em><em>БАН</em></p>

Учени от Института за икономически изследвания при БАН с прогнози за макроикономическото развитие на България. Снимка: БАН

Плоският данък не върши работата, за която беше въведен, и си заслужава да се мисли дали не трябва да се въведе прогресивен данък с различни ставки.

Това коментира проф. Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания при БАН при представянето на Годишния доклад за икономическото развитие и политики в България.

Той е на мнение, че изборът на системата за данъчно облагане трябва да е съобразен с разбиранията и очакванията на обществото за социална справедливост и икономическа мотивация. Професорът е категоричен, че за девет години с плосък данък  практиката  подкрепя хипотезата, че няма позитивна връзка с инвестиционната активност.

„Призоваваме към дебат, академичен, обществен, който да прерасне в управленско решение. Плоският данък не беше въведен със сериозни обсъждания и не е сериозно така да се махне“, посочи доц. Виктор Йоцов.

Според него дебат трябва да има и за диференцираната ставка на ДДС. За пример ученият даде Румъния, която въведе диференцирано ДДС и това вече дава положителен ефект, като през миналата година северната ни съседка отчете 7% икономически растеж.

„Не очакваме политически сътресения и предсрочни избори“, прогнозира доц. Йоцов. – Не очакваме и промяна във фискалните и данъчните параметри, които ще отговарят на средносрочната прогноза. До края на 2020 г. икономическият растеж ще е между 3 и 3,5%. Не очакваме  завишена инфлация, икономиката няма да тръгне да прегрява.“ 

Той обаче се надява да се засили темпът на усвояване на европейските средства, които „отбелязват посредствени резултати през последните две години“.

Активност в капиталовите разходи

„От 2009 до 2017 г. от страната са „спестени“ 10 млрд. лева капиталови разходи от планираните официално държавни инвестиции от 47 млрд. лева. Брутният вътрешен продукт можеше да бъде с една трета повече, ако тези инвестиции бяха действително реализирани и БВП към 2017 г.  щеше да е  с около 33 млрд. лева повече, пресметна проф. Минасян. – Към 2017 г. БВП на човек от населението в България се оценява  на около 7 хил. евро, а при реализацията на планираните от консолидираната фискална програма  инвестиции този показател трябваше да надхвърли 9 хил. евро. Щяхме да  изпреварим, макар и с малко, Румъния – предпоследната страна в тази поредна тъжна, за нас, европейска класация.“

                               Планирани и отчетени капиталови разходи в КФП

Проф. Минасян съобщи, че в периода 2010 -2017 г. общият износ на български резидентни капитали в чужбина  се оценява на 13 млрд. евро, което  с три четвърти повече от нетните постъпления от ЕС. В структурно отношение те се разпределят по средния начин: инвестирани преки инвестиции в чужбина – 3,6 млрд. евро или 28%, инвестирани портфейлни инвестиции в чужбина – 5,3 млрд. евро или 41%, инвестиран друг капитал в чужбина – 3,9 млрд. евро или 30%.

Минасян отчете, че българските капитали в чужбина реализират минимална доходност,  като през 2017 г. тя е била 1%, но ако тези капитали са били инвестирани в производство в България тя би могла да донесе доходност от 5%.

Гарабяд Минасян е на мнение, че икономиката трябва да намери път към динамична стабилност.

              Износ на местни капитали (млн. евро)

По-малко стоки за експорт

Според гл. ас. Недялко Несторов износителите в България работят на границата на своя производствен потенциал и без инвестиции няма да има увеличение на експорта.

Очакванията му са през тази година са салдото по търговията със стоки да се влоши през следващите години, както поради задържане на темповете за износ, така и поради увеличавене на вноса заради засиленото вътрешно търсене. Така нетният износ вероятно ще бъде с отрицателен принос в растежа на БВП.

                     Ръст на физическия обем на БВП, износ и внос на България, %

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 7
KPetkov
преди 5 години
Но и не помагаше :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 4
data
преди 5 години
п.п. ръстежа по години не е никак лош ако се усредни . Щот плоски не пречеше по времето на ореха да правим 6 % нале ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 31 rate down comment 8
data
преди 5 години
От кого трябва да да се събират ? Данъците са основно коствени щот населението отказва , лъже и *** да плаща преки - факт неоспорим във всяка южна държава на тоя континент . Те затова се направи така данъчна система - да се гарантират приходите в бюджета при наличието на огромна по мащаб сиво черна икономика . Апропо тя все още е над 30 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 17
s3
преди 5 години
Данъците следва да пълнят хазната, но да са справедливи и да не ограничават растежа, а напротив. В момента данъците у нас са всичко друго, но не и справедливи. А за растежа ... ами за фирмите са добри, но за населението очевидно не са, защото населението се топи като лански сняг. Реално, голяма част от данъците у нас се събират от населението и то от бедното такова, главно чрез ДДС-то за храните. Справедливо ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 10
data
преди 5 години
И що пропорционалния данък да не върши работа ? Аз си мислех че работата на данъците е да пълнят хазната , пък тука някакви други работи им възлагали . И ква е другата работа например на ДДС ? или на акцизите ? Освен да пълнят хазната - друго ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 13
pass
преди 5 години
Добър анализ, но уви нямаме кадърен минфин който да предприеме някакви действия и нужните реформи. Предполагам, че ние сме страната с най-тежкото данъчно бреме за обикновените физическите лица със средни и ниски доходи относно стоките от екзистенц минимума. Липсва необлагаем минимум на ДОД, осигуровките са високи, ДДС-то после 20% и за яденето, а хората у нас дават поне 1/3 че и дори над 50% от доходите за храна ... Както се каза яко дране на обикновения народ, от там се пълни хазната ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 33
KPetkov
преди 5 години
То че плоският данък не върши работа, отдавна е известно, но ни е трябваше да проверим от личен опит :)Corporate tax rates and economic growth since 1947https://***.epi.org/publication/ib364-corporate-tax-rates-and-economic-growth/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 20
Setver
преди 5 години
Сладки мечти за ниски лихви, но уви неизпълними. Ако не забелязваш еврото вече гулта яко вода, точно заради тези ниски и дори отрицателни лихви. Скоро ще преминем заветните и така мечтани 2% инфлация в ЕС, ако не сме ги преминали вече де. Ако ги минем и лихвите останат около нулата, хората сами ще обръщат в други валути и това ще потопи еврото като турка лира. Освен ако не въведат централизирани курсове за еврото спрямо другите конвертируеми валути по второ направление :)Иначе за плоския данък, отдавна е отживелица и следва да се премахне. Той и без това беше само временна мярка, ако помните де.А за диференцираното ДДС, дори и Румъния имат по-ниско ДДС за храни и лекарства, а ние щото народа е богат дерем с 20% и за хляб. То затова и не остана народ за дране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 26
studioaa
преди 5 години
Независимо, че уважавам професор Минасян, изобщо не съм съгласен с неговото социалистическо мислене тип късния тодор живков. Лихвите няма да бъдат вдигнати през 2019 защото няма никакъв икономически ръст в еврозоната и дори вдигане с дори с 0.5% на този план е невъзможно. Много по-вероятно е да се въведат отрицателни лихви по всички депозити отколкото лихвите в еврозоната да минат 0% дори 0% е прекалено много за страни като Италия, Гърция, Испания и дори Франция... Най-вероятно лихвите ще останат 0% дори до 2030 или дори никога няма да се увеличат дори до 0.5% без да се мине през дефолт на гореизброените страни. Еврозоната е новата Япония и тепърва ще видим печатане на пари + умерена инфлация още много дълго време - десетилетия наред ако еврото изобщо оцелее толкова дълго...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още