IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов данък за ваканционни имоти ще увеличи с 200 млн. лв. бюджетните приходи

Под ударите на нов законопроект на попадат апартхотели и частни имоти в близо 140 курорта, които не са регистрирани като места за настаняване

17:00 | 28.05.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Близо 200 млн. лв. годишно допълнителни приходи за хазната предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси, внесени в деловодството на парламента от „Обединени патриоти“.

Хората на Валери Симеонов предлагат да бъде въведен нов местен данък между 0,2 и 0,7% от данъчната оценка за жилищни ваканционни имоти, разположени в „климатичните планински или морски от национално значение“. Конкретния размер зависи от населеното място, в което се намира имота.

Налогът ще се дължи и за имоти, които не са регистрирани като туристически обекти по Закона за туризма, а също и за имоти, за които не се плаща наем. От данъка са освободени жилища, които са декларирани като „основни“ от собствениците си. 

Под ударите на новия закон попадат апартхотели и частни имоти в близо 140 курорта, които не са регистрирани като места за настаняване.

Преди близо две седмици вицепремиерът Валери Симеонов се закани, че ще накара собствениците им да плащат данъци на държавата, защото сегашната ситуация изкривява принципите на лоялната конкуренция.

Все още не е ясно дали законопроектът ще получи подкрепа в парламента. От ГЕРБ коментираха само, че „се работи по текстовете“, а от БСП все още се запознават с предложението.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 3
redcretin
преди 5 години
Пари нЕма, да се готвят тия с изоставените имоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още