IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Султанка Петрова: България спешно се нуждае от минимален адекватен доход

България и Европа се нуждаят от по-социално и устойчиво общество, коментира зам.-министърът на труда и социалната политика

18:36 | 28.05.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

"Бедността не е проблем на бедните, бедността е проблем на всеки един от нас, бедността е проблем на Европа", заяви в Благоевград Султанка Петрова, зам.-министър на труда и социалната политика. Тя участва в кръгла маса, част от европейска кампания за необходимостта от въвеждане на адекватен минимален доход с цел осигуряване на по-добър живот на европейските граждани, предаде БТА.

Според зам.-министър Петрова, активното участие на Министерството на труда и социалната политика в кампанията е продиктувано от важното значение на тази инициатива в настоящия момент за Европейския съюз и в частност за България като европредседател. Въвеждането на минимален адекватен доход е важна стъпка за подобряване на социалната ситуация в Европейския съюз, намаляване на бедността, повишаване на жизнения стандарт, повишаване на доходите от труд, намаляване на неравенствата и социалното изключване.

"България спешно се нуждае от подобни стъпки, които напълно съответстват на управленската програма на българското правителство за значително подобряване на жизненото равнище на всички българи. България и Европа се нуждаят от по-социално и устойчиво общество, за да се гарантира благосъстоянието на всеки един от нас", подчерта зам.-министър Петрова.

Тя призова да се премине от думи към действия: "Предлагам днес, в този прекрасен български град, да поставим началото на изработване на европейска пътна карта за адекватен минимален доход във всички страни от Европейския съюз, която да стимулира социалния прогрес, която да осигурява социален мониторинг във всяка една страна. Ние се нуждаем възможно най-спешно от общи европейски правила и стандарти за адекватен минимален доход. Нека да използваме европейското пътешествие за минимални доходи като начало на едно добро дело за справяне с бедността и неравенствата."

Според проф. Духомир Минев от Българската антибедност мрежа, който участва в кръглата маса, това е част от усилията да се промени посоката. Те започнаха отдавна - с плана "Юнкер", Европейския стълб за социални права. Тази кампания е част от тези нови компоненти, които целят да променят досегашната тенденция на обедняване, на неравенство. "Това е един от малкото случаи, когато граждани и управляващи на най-високо европейско ниво гледат в една посока", допълни проф. Минев.

Кампанията е подкрепена и финансирана от Европейската комисия, а организатори в България са Министерството на труда и социалната политика, Българския клон на "Европейската антибедност мрежа", КНСБ, КТ "Подкрепа" и други. Основен изпълнител и организатор е "Европейската антибедност мрежа", която има клонове във всички 28 страни-членки на ЕС. Българската обиколка на "Европейското пътешествие за минимални доходи", която започна от Благоевград, ще премине през София, Плевен и Русе и ще се отправи към Румъния. В инициативата се включват 32 страни - всички страни-членки на ЕС, както и Сърбия, Македония, Норвегия и Исландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Shadow1
преди 5 години
Законите късаещи започвавето и движенето на бизнес трябва да се упростят и обновят. В момента има нелогични правила, много такси и тромави процедури, говоря за малкият и среден бизнес, държавата ги задушава с правила и такси и хората не мислят как да се разрастват а как да се укрият от закона което е във вреда на всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още