IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадски хакер, съучастник в пробива срещу Yahoo през 2014 г., бе осъден

Карим Баратов е осъден на пет години лишаване от свобода

14:02 | 30.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Канадският хакер, обвинен в оказване на помощ на руските агенти при разбиването на имейл акаунтите на потребители на Yahoo в рамките на огромна атака през 2014 г., беше осъден на пет години затвор и трябва да плати глоба от 250 хил. долара, предава Ройтерс.

Карим Баратов, който се призна за виновен през ноември 2017 г. в Сан Франциско, беше осъден от американския съдия Винсент Чабриа, обяви говорител на прокуратурата.

Баратов, канадски гражданин, роден в Казахстан, беше арестуван в Канада през 2017 г. по искане на американски прокурори.

Адвокатите на Баратов настояваха за 45 месеца затвор, макар че прокурорите настояваха за 94 месеца.

"Това е случай, в който млад мъж, по-млад от повечето обвиняеми при хакерски случаи в страната, е хакнал имейли за 100 долара на пробив“, посочиха адвокатите от защитата в документи, подадени за 19 май в съда.

Verizon Communications, най-големият мобилен оператор в САЩ, придоби по-голямата част от активите на Yahoo през юни 2017 г.

Американското министерство на правосъдието обяви обвиненията срещу Баратов и трима други през март 2017 г. В списъка с обвиняемите влизат двама представителите на руските разузнавателни служби. Те също са обвинени в съучастие в хакването на 500 млн. акаунта в Yahoo през 2014 г. Баратов е единственият от четиримата, който е арестуван. През 2016 г. Yahoo заяви, че кибер крадците може да са откраднали имена, имейл адреси, телефонни номера, рождени дати и криптирани пароли.

Федералните прокурори посочват, че „таргетираните жертви са били от интерес на руското разузнаване“ и включват „лидери на индустрии и високопоставени правителствени лица от Русия и страните около Русия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още