IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Червена вълна заля азиатските борси

Най-голям спад отчете китайският индекс Shanghai Composite – 2,46%

11:03 | 30.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските борси записаха спадове в сряда, следвайки разпродажбите на пазарите в САЩ и Европа, пише CNBC. Политическата криза в Италия е основният движещ фактор на търговията, като инвеститорите се обезпокоени как това ще се отрази на еврозоната като цяло.

Бенчмаркът на сините чипове в Япония Nikkei 225 изтри 1,52% от стойността си до 22018,52 пункта. Най-зле се представиха секторът на цветните метали и банковият. Широкият показател Topix отчете спад с 1,7%, като 32 от 33-те му подиндекса финишираха на червена територия.

Акциите на Nintendo поскъпнаха с 3,75%, след като технологичната компания обяви три отделни игри за Pokemon за конзолата Switch. 

В Южна Корея измерителят Kospi се понижи с 1,96% до 2409,03 пункта. Акциите на Samsung Electronics и Posco поевтиняха съответно с 1,56% и 2,29%.

Пазарите в Китай също реагираха негативно. На борсата в Хонконг индексът HangSeng се придвижи в посока надолу с 1,55% до 30012,42 пункта. Имотният сектор завърши на минус с 1,81%, като и финансовите институции бяха подложени на сериозен натиск през деня. В континенталната част на страната Shanghai Composite се раздели с 2,46% до 3043,66 пункта.

Австралийският показател S&P/ASX се понижи с 0,48% до 5984,70 пункта. Финансовият подиндекс беше най-губещият в рамките на сесията, а производителите на злато и компаниите от сектора на комуналните услуги се радваха на интереса на инвеститорите.

Италианският президент Серджио Матарела назначи бившия служител на Международния валутен фонд Карло Котарели за временен премиер със задачата да се опита да състави ново правителство и да сложи край на политическата и конституционна криза в страната.

Новосформираното правителство ще трябва да управлява страната до нови предсрочни избори, които да се състоят през есента или в началото на следващата година.

Междувременно САЩ обявиха, че ще продължат с търговските мерки срещу Китай, броени дни, след като Вашингтон и Пекин обявиха временно решение на спора и това породи надежди, че напрежението е спаднало. До 15 юни Вашингтон ще обяви списък с китайски стоки на стойност 50 млрд. долара, които ще бъдат обложени с мита от 25%, а самите мита ще започнат да се прилагат скоро след това. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още