IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът се подобрява до нивата от 2009 г.

Оптимистичните оценки на строителните компании се повишават с 8,1 пункта, показват данни на НСИ

13:24 | 30.05.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През май 2018 г. стопанската конюнктура в страната продължава да се подобрява. Общият показател на бизнес климата се повишава с 2,1 пункта спрямо април и достига нов дългосрочен максимум (33,1%) от 2009 г. насам. Това показват данните на Националния статистически институт, публикувани днес. 

Основните фактори, затрудняващи предприятията обаче продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и недостига на работна сила.

Оптимистичните оценки на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на компаниите в този сектор се увеличават с 1,4 пункта. Анкетата отчита известно подобрение на осигуреността на производството с поръчки, което е съпроводено и с благоприятни очаквания за производствената активност през следващите три месеца. Очакванията са  продажните цени в промишлеността да останат без промяна.

НСИ НСИ

Строителство

Бизнес климатът в строителството нараства с 8,1 пункта спрямо април. Според НСИ това се дължи на подобрените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Мненията им относно строителната активност през последните три месеца, както и очакванията им за следващите три месеца, са също по-благоприятни.

Несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила и конкуренцията в бранша остават най-сериозните проблеми за дейността на предприятията. По отношение на продажните цени в строителството по-голяма част от мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващото тримесечие.

НСИ НСИ

Търговия на дребно

В този сектор НСИ отчита понижение от 1,6 пункта. Причината се по-резервираните оценките на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно обаче прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са по-благоприятни.

През последния месец анкетата отчита засилване на негативното въздействие на фактора „конкуренция в бранша“, който измества затрудненията, свързани с недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда. Относно продажните цени преобладаващите очаквания на търговците са те да останат без промяна през следващите три месеца.

НСИ НСИ

Услуги

Според НСИ съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ се увеличава с 0,9 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като подобрена, но очакванията им за следващите три месеца са по-резервирани.

Най-сериозните пречки за развитието на бизнеса в сектора продължават да бъдат свързани с конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда.  По отношение на продажните цени анкетата регистрира известни очаквания за увеличение, макар по-голяма част от мениджърите да предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още