IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК се заема с дългосрочна стратегия за стабилизиране на петролния пазар

Генералният секретар на ОПЕК отбеляза, че инвестициите в петролния сектор постепенно нарастват

17:42 | 30.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Генералният секретар на Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) Мохамед Баркиндо иска да се изгради средносрочна и дългосрочна стратегия за създаване на условия за устойчиво стабилизиране на петролния пазар, предаде ТАСС. Баркиндо заяви това на 25-ата международна конференция "Каспийски петрол и газ", която се провежда в Азербайджан.

"Изработването на средносрочна и дългосрочна стратегия ще позволи да се подсигури нашата безопасност от колебанията и шоковите ситуации на петролния пазар. Трябва да гледаме по-глобалната картина в перспектива".

Според Баркиндо взетите досега мерки за поддържане на стабилността и устойчивостта на петролния пазар трябва да продължат. Генералният секретар на ОПЕК отбеляза, че инвестициите в петролния сектор постепенно нарастват.

Въпреки това все още не виждаме достатъчно твърда инвестиционна политика", подчерта Баркиндо.

По негова оценка инвестициите в петролния сектор до 2040 година трябва да достигнат до 10,5 трлн.долара, за да се гарантира добив на 114 милиона барела петрол дневно.

Баркиндо оценява оптимистично ситуацията на петролния пазар, като подчертава, че споразумението, което са приели 24-те страни-производители на петрол е "променило световния енергиен ландшафт". "Именно този елемент ни липсваше, за да осигурим стабилността на петролния пазар. Това е съвършено прозрачна платформа за страните-производителки", подчерта генералният секретар на ОПЕК.

Баркиндо отбеляза, че постигането на споразумението ОПЕК+ "се е превърнало в исторически момент за преодоляване на кризисната ситуация и е допринесло за ребалансиране на петролния пазар".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още