IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече компании в Европа отлагат листването си на борсата

Лошите пазарни условия са основната причина за това

09:00 | 03.06.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Преди една седмица френската компания Autodis, голям играч в сектора на дистрибуцията на резервни части, се отказа от листване на борсата. Във вторник това направи и лионската биотехнологична компания Elsalys. Явлението не е изолирано. От началото на януари 16 компании в Европа са отложили за неопределено време плана си за листване на борсата, съобщава френското издание Les Echos.

“На практика това е една на всеки две компании през второто тримесечие, нещо, което не е виждано почти никога“, отбелязва представителят на HSBC Сирил Кур. Последния път, когато отложените листвания на компании на борсата са били толкова много, е третото тримесечие на 2015 г., когато са под 25%.

Изглежда, че нито една от европейските борси не е пощадена от тенденцията. В средата на април в Швейцария китайският конгломерат HNA Group трябваше да отложи за неопределено време листването на борсата на Swissport Group, подразделението си за наземни услуги в авиацията, което очакваше да й донесе 2,28 млрд. евро. Три седмици по-рано компанията беше принудена да се откаже от листването на друг свой филиал, Gategroup, специализиран в кетъринга.

В Германия в началото на май Springer Nature, издател на научни списания, също отложи планове за листване на борсата. А във Великобритания в средата на април инвестиционният фонд Global Diversified Infrastructure замрази проектите си за IPO.

Лоши пазарни условия

Една-единствена причина обяснява многобройните отлагания – лошите условия на пазара. Казано по друг начин – връщането към волатилността, „враг на листванията на борсата“, казва Сирил Кур.

От януари насам пазарите си задават много въпроси. Връщане към инфлацията, рискове за прегряване на икономиката, страхове, свързани със Северна Корея, а след това търговската война между Китай и САЩ – причините за безпокойство са многобройни. В последно време политическата криза в Италия добави масло в огъня.

„От началото на март малко компании започнаха с ръст в първия си ден на борсата. Някои дори впоследствие се представиха по-зле от очакванията. Хедж фондовете проявяват голяма предпазливост. В тези условия създаването на солидни портфейли с поръчки е трудно. Това води до значително по-ниска цена от желаната от продавача“, обяснява Сирил Кур.

Отлагането на листването на борсата съвсем не е табу. Инвеститорите вече не гледат с лошо око на компаниите, които са предпочели да отложат проекта си за листване на борсата заради лоши условия на пазара, тъй като вторият опит обикновено се оказва по-добър. Френската компания Elis, перла в сектора на чистотата, здравето и хигиената, отложи листването си на борсата през 2014 г., но направи успешно IPO през 2015 г. Същото се случи и със Spie.

„Рекордният брой отложени листвания през второто тримесечие е още по-достоен за съжаление, тъй като равносметката от листванията на борсата от началото на годината беше по-скоро положителна“, коментира пазарен експерт. Между 1 януари и 25 май набраните средства са достигнали 74 млрд. долара, или ръст с 11% спрямо същия период на миналата година. Европа тласка растежа с особено динамично първо тримесечие. Набраните средства са нараснали с 50% и са достигнали 20 млрд. долара. В САЩ равнището им е останало непроменено, а в Азия е отчетен спад.

„Имаше много добри операции в Европа“, отбелязва Сирил Кур. Siemens Healthineers, подразделението за медицински скенери и инструменти за диагностика на Siemens набра 4,2 млрд. евро – едно от най-големите IPO-та в Германия в последните години. В средата на март DWS, филиалът за управление на активи на Deutsche Bank, успя да набере 1,4 млрд. евро при трудни условия, въпреки че компанията-майка се надяваше на повече. В САЩ AXA успя да листне на борсата филиала си AXA Equitable.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 8
nkavrakov1982
преди 5 години
Нормално.Ръст до безкрай с тези извратени лихвени проценти на централните банки няма.Напечатаха се едни пари,надуха се едни огромни балони на пазара на акции,недвижими имоти,каквото се сети човек ,всичко е раздуто на максимална степен.Дълг,върху дълг и още дълг...приказка без край....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още