IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Младенов: Ивицата Газа е на ръба на войната

Международната общност трябва "недвусмислено да осъди" обстрела на Хамас по Израел, заяви координаторът на ООН за Близкия изток

08:38 | 31.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Границата между Израел и Газа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Границата между Израел и Газа. Снимка: Ройтерс

Последното избухване на насилие между Израел и палестинското движение Хамас поставя ивицата Газа на ръба на войната, заяви пред Съвета за сигурност на ООН координаторът на организацията за Близкия изток Николай Младенов, цитиран от AFP  и AP.

"Последният цикъл от атаки е предупреждение към всички нас колко много сме на ръба на войната всеки ден", каза Младенов във видеоконферентна връзка от Йерусалим. 

Съветът за сигурност се събра на извънредно заседание по искане на САЩ, които настояват да се приеме декларация, осъждаща ракетния и минометен обстрел по Израел, извършен във вторник от въоръжените крила на Хамас и "Ислямски джихад", съобщава БТА. 

Израелската армия в отговор удари десетки цели в ивицата Газа.

Младенов заяви, че международната общност трябва "недвусмислено да осъди" обстрела на Хамас по Израел, но добави, че "опасната ескалация" трябва да се разгледа в контекста на протичащите от два месеца протести на границата на ивицата Газа с Израел, в които при израелска стрелба бяха убити 110 палестинци, а още повече бяха ранени. 

Непостоянният член на Съвета Кувейт, който представлява арабските страни, блокира американското предложение и изтъкна, че е внесъл своя проекторезолюция за решаване на кризата.

Кувейт настоява тази седмица да се гласува неговия проект, в който се призовава да се разгледат "мерки за гарантиране сигурността и защитата на палестинското цивилно население" в палестинските територии и ивицата Газа.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още