IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Единната валута е най-добрата гаранция за мира в Европа

Според канцлера единния валутен съюз трябва да бъде съхранен единен, гарантирайки спокойствието на континента

10:57 | 31.05.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ангела Меркел по време на гражданския диалог в Португалия <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел по време на гражданския диалог в Португалия Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел отправи молба зоната на единната европейска валута да бъде запазена такава, наричайки еврото „най-добрата гаранция“ на Европа за запазване на мира, царящ на континента от Втората световна война насам.

След като италианската политическа криза внесе смут на световните пазари и за втори път това десетилетие повдигна въпроса за това дали 19-членният валутен съюз може да оцелее, Меркел заяви, че една от основните причини за запазването на мира в региона се дължи именно на еврото.

„Какво е Европа? Европа е обещание за мир“, каза канцлерът в изказване в португалския град Порто, като по думите ѝ това обещание продължава да бъде спазвано в продължение на повече от 70 години. „Нашата обща валута – еврото, за което често се говори доста технологично, е най-добрата гаранция, че можем да продължим по този начин“, допълни тя, цитирана от Bloomberg.

Германският лидер се въздържа от големи коментари за политическата криза в Италия и появилите се наново страхове за евентуалното завръщане на валутната криза.

Изказването на канцлера е част от португалска инициатива за граждански диалог, като участието й в нея е опит да се отговори на тревогите, свързани с възхода на популизма в Европа, достигайки директно до европейските гаждани, посочва още Bloomberg.

По време на необичайното си двудневно посещение в Португалия – една от страните, които бяха силно ударени от финансовата криза в Европа, Меркел ще проведе и политически разговори с премиера Антониу Коща, като по-рано двамата посетиха технологичен център на германския гигант Bosch в град Брага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 5
mick
преди 5 години
Разбирай ако няма единна валута - Германия ще трябва да превземе съседите си.. за да може да продава толкова много стоки. Всъщност единната валута е бреме - убива малките икономики/тези след 2ро място/. Защо не и тази дето е на 2ро място.. Само първенеца печели. Другите губят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
abdul
преди 5 години
и магистралите, и магистралите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
abdul
преди 5 години
Точно така, а не "ценностите".За пари става въпрос..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още