IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната скочи до най-високото си ниво от над година

Изненадващо темпът на инфлация се доближи силно до целта на Европейската централна банка

12:20 | 31.05.18 г. 14
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Темпът на инфлацията в еврозоната се очаква да е скочил рязко нагоре през май, след като през предишния месец отбеляза лек спад. Прогнозите са нивото на инфлацията да е 1,9% през петия месец на годината спрямо 1,2% през предишния месец. Това сочат предварителните оценки на европейската статистическа служба Евростат.

Ако данните бъдат потвърдени при четенето по-късно през месеца, то това би било най-високото ниво на инфлацията за региона от април 2017 г. В същото време данните силно се доближават до инфлационната цел, преследвана от Европейската централна банка.

Еврото леко поевтиня след новината, достигайки нива от 1,1705 долара, като минути преди това се разменяше за 1,1719 долара.

Основният тласък на потребителските цени идва от енергията, чиито цени са се повишили с цели 6,1% спрямо 2,6% през април, вероятно заради поскъпващия петрол и по-слабото евро през месеца.

Цените на храните, алкохола и тютюневите изделия също са нараснали леко с 2,6% от 2,1%, както и на услугите – с 1,6% спрямо 1,0% през предишния месец.

Стойността на неенергийните индустриални стоки обаче бележи минимален спад от 0,2% спрямо 0,3% през четвъртия месец на годината.

Базисната инфлация, която изключва промените в цените на волатилни стоки като енергия и храни и се смята за по-точен показател, се възстановява до 1,1%, след като през април рязко се забави до 0,7%.

Окончателните данни на Евростат за инфлацията в еврозоната и Европейския съюз като цяло ще бъдат публикувани на 15 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 9
studioaa
преди 5 години
Основната лихва на японската йена никога не е минавала 0.5% от от 90-те години насам или от 3 десетилетия без значение от инфлацията. Еврото е тръгнало по този път и дори през 2050 основната лихва няма да е над 0.5%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 11
hellwitch
преди 5 години
Като си нямаш идея, каква е ролята на парите и капитала в икономиката, поне не коментирай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 3
vzhekoff
преди 5 години
Колко да е изненадващо, като си пуснал трилиони пари без покритие на пазара?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още