IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Airbnb: Градските регулации на наемите наказват обикновените хора

Градските власти твърдят, че отдаваните жилища под наем в платформата повишават цените на имотите

15:57 | 31.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Платформата за споделяне на жилища Airbnb си навлича все повече гнева на градските власти, които опитват да ограничат наема на жилища чрез онлайн платформата. Съоснователят и главен технически директор на Airbnb Натан Блехарчик заяви пред CNBC в Париж, че това до голяма степен се дължи на „дезинформацията“ и вреди на обикновените хора.

Вариращите местни регулации, които често налагат глоби на потребителите, както и на Airbnb, за нарушаване на местните правила за наем на имот, са „наказателни“ за обикновените хора и удрят източниците на доход на много потребители, заяви Блехарчик по време на годишния форум на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) тази седмица.

Регулаторите в градовете опитват да ограничат платформата за краткосрочен наем. В Берлин собственици на жилища, които отдават под наем над половината от имотите си без разрешението на градския съвет, може да бъдат глобени с до 100 хил. долара. Дъблин изисква от потребителите разрешително за строеж, за да отдават жилищата си под наем. Кметът на Ню Йорк подписа през 2016 г. законопроект, който предвижда глоба за собствениците на имоти, които отдават жилището си под наем за по-малко от 30 дни, а властите в Лондон изискват разрешително за строеж за отдаване на имот под наем за повече от 90 дни.

Законите в Париж забраняват на собствениците да отдават жилищата си под наем за повече от 120 дни на година, а сега властите в града съдят Airbnb по обвинения, че 43 хил. жилища, публикувани на сайта, не са регистрирани пред местните власти.

„Лесно е да приемете регулации, които звучат разумно на хартия, но на практика могат да се окажат трудни и ненужно вредни за бизнеса. Така че понякога трябва да отстъпим“, казва Блехарчик и допълва, че компанията по-скоро ще започне обсъждане, отколкото незабавно да се съобрази с изискванията. Тя е подписала данъчни споразумения с 275 правителства.

Airbnb и френските власти ще се изправят един срещу друг в съда на 12 юни. Ако Париж спечели, 84% от обявените жилища под наем на сайта на Airbnb в града могат да бъдат премахнати. Миналата година компанията е платила глоби в размер на 1,6 млн. долара, съобщи заместник-кметът по жилищната политика Ян Броса. Той допълни пред местни медии, че „Airbnb не спазва закона“ и не е „положила ни най-малко усилие“ да го направи.

Airbnb отговори, като определи парижките закони като „сложни и объркващи“ и допълни, че те са по-подходящи за професионални играчи в сферата на недвижимите имоти, отколкото за обикновени собственици на жилища.

„Поради това заемаме твърда позиция, особено като се имат предвид последиците за много обикновени хора, които губят икономическа възможност, ако не изпълняват изискванията“, казва Блехарчик. „Ние сме особено непоколебими, когато смятаме, че имаме задължение да защитим благосъстоянието на нашите домакини“, отбелязва главният технически директор на Airbnb и допълва, че „не става дума за професионалистите, а за обикновените хора“.

Властите в Париж твърдят, че жилищата, използвани за отдаване под наем в Airbnb, повишават цените на имотите и имат негативно въздействие върху общността, докато ръководителите на компанията казват, че те повишават цените съвсем леко.

Различните показатели, измерващи въздействието на платформата върху пазара, водят до противоречиви резултати, но увеличаването на краткосрочните наеми на жилища е извадило хиляди домове от пазара в отделните градове и е повишило вече голямото търсене в някои райони.

Блехарчик говори и за Амстердам, който според него има едни от най-стриктните политики в областта на отдаването на частни жилища под наем сред повече от 65 хил. града, където Airbnb оперира.

Той определи политиката като „ненужно наказателна за обикновените хора, които искат да споделят жилището си отговорно“. Блехарчик признава, че все още има незаконна дейност, но призова за намиране на „друг начин за справяне с нея“. Те могат да включват различни модели, които са били разработени в други градове според техните нужди.
Напрежението е емблематично за по-широкия дебат как да се регулира гиг икономиката, което е трудна задача за държавните власти, тъй като доставчиците на услуги не се вписват в парадигмите на традиционния бизнес.

Към март 2018 г. Airbnb е имала над 150 млн. потребители и 640 хил. домакини в над 191 страни. Средната сума, която притежател на жилище в Airbnb печели на година от отдаването на дома си под наем на платформата е 7 350 долара, като компанията взема комисионна от 3%, съобщава TechCrunch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
MartoTar
преди 4 години
Регулациите срещу AIRB&B: Поредните места за настаняване на политически и бизнес дружкиhttps://martintarpev.wordpress.com/2019/11/27/%d1%80%d0%b5%d0%b3%d1%83%d0%bb%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d1%83-airbb-%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bc%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b0/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още