IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет от най-големите разхищения на държавни средства за мащабни IT проекти

Дори и най-развитите държави не правят изключение от сценария с провалили се грандиозни IT проекти

16:46 | 31.05.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Отново и отново щом обществеността чуе за нови грандиозни ИТ проекти, планирани от правителства или други властови органи и институции, те са посрещнати с очакван скептицизъм от страна на гражданите. Нещата се развиват по горе-долу следния сценарий: амбициозен проект – аутсорсинг – „раздуване“ на проекта – бедствие – катастрофа – харчове – харчове – харчове...

Дори и най-развитите държави не правят изключение от този сценарий, а дори понякога са и типични примери за това. Специалисти от Софтуерния университет представят петте най-големи проекти в IT сферата, финансирани от правителството на Великобритания, които са пълен провал.

1. Проектът за модернизация на DBS служба е „майсторски клас по некомпетентност“

Технологичната модернизация на тази държавна служба в Обединеното кралство е пример за „майсторски клас по некомпетентност“, след като самият проект за IT модернизация надвиши с 4 години срока за изпълнение и надхвърли първоначалния си бюджет с над 229 милиона паунда.

Докладът на Комисията по публични финанси, който беше публикуван през май 2018 г., осъди проекта, окачествявайки го като „още един пример на проект на Вътрешната служба, помрачен от слабо планиране и лоши договори, закъснения, спирално-нарастващи цени и пълен провал по отношение на това какво искат потребителите“.

2. Прогресът по новата мрежа на спешната помощ е “дълбоко-неудовлетворяващ“

Проект за модернизацията на мрежовата инфраструктура на британската спешна помощ продължава да надхвърля всички крайни срокове, а цената му възлиза на 476 милиона паунда над първоначално планирания бюджет.

Програмата се казва „Програма за мобилни комуникации на спешните услуги“ (Emergency Services Mobile Communications Programme (ESMCP)) и включва планове за подсилена 4G мрежа, която да замени остарялата радио инфраструктура. Освен това са предвидени нови мобилни устройства и още редица други осъвременителни мерки. За да станат нещата още по-зле, във връзка със забавянето на проекта бил поръчано проучване на проекта в дълбочина, което също било забавено. Нещо, което един от членовете на Комисията по публични финанси - Шабана Махмуд – нарече „дълбоко-неудовлетворително“ през февруари тази година.

3. Маркиращата система на Министерството на правосъдието е „катастрофално разхищение на обществени средства“

Комисията по публични финанси направи изравни със земята системата за наблюдение на престъпниците, посредством електронни маркери, която беше поръчана от британското министерство на правосъдието. От Комисията нарекоха системата „катастрофално разхищение на обществени средства“.

Работата по самата система е с петгодишно закъснение и надвишава първоначалния бюджет с над 60 милиона паунда, като в бъдеще се очакват още пропуснати срокове и евентуално оскъпяване.

4. Universal Credit

Вероятно един от най-популярните гафове в последните години е създаването и пускането на Universal Credit – система, която първоначално бе проектирана да опрости получаването на различните видове социални помощи, като ги обедини „под един покрив“. Системата бе обявена първоначално през 2010 от тогавашния секретар по заетостта и пенсиите Iain Duncan Smith. Тя трябваше да е във вихъра си през 2017-та година. Към 2015-та обаче едва 1% от получателите на социални помощи използват Universal Credit, а срокът за нейното завършване беше изместен чак до 2022 година.

5. „Е-граници“

Програмата за електронни граници (или „Е-граници“) бе проектирана, за да позволи на правителството да следи хората, които не са жители на държави от ЕС, които пристигат в Обединеното кралство и нейното начало датира от вече далечната 2003-та година. До Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. обаче тя е едва частично готова, а Комисията по вътрешните работи определи проекта като „огромно разочарование“. Граничната агенция уволни изпълнителя на проекта през 2010 г., но това не раздвижи проекта, тъй като последва арбитражно дело, по време на което компанията заяви, че ѝ е заплатена сума от 188 милиона паунда от общата сума от 742 милиона към момента на прекратяване на договора. Изходът от делото е обезщетение от 224 милиона паунда в полза на компанията.

От Софтуерния университет напомнят, че през 2014 г. генералният директор на Граничните сили – Чарлз Монтгомъри, анонсира, че проектът е ликвидиран изцяло, въпреки че някои завършени части от него предстои да бъдат интегрирани в програмата за Гранична система.

Националната служба за одит проучи програмата и обяви, че в периода април 2006 г. – март 2015 г. тя е струвала на данъкоплатците над 830 милиона паунда, както и че новата форма на програмата няма да е завършена преди 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 5 години
бреее само в ЮК се разхищават...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още